Publicerad 01 oktober 2018 Av I Frågeformuläret Med 1857 Visningar

Konstens frågeformulär # 97: Ulrika Sparre

Ulrika Sparre, Bortom allt, 2014, 5 kanals ljud, Led-ljus, polerad stål. Installation Stene Projects Gallery

Beskriv din konst med tre ord: Existentiell, flytande, expansiv.

Hur ser din arbetsprocess ut? Ofta stöter jag ihop med något som jag fastnar i av en tillfällighet. Kanske besöker jag en plats, läser eller upplever något av en händelse. Sedan processas detta material under månader eller år och blir en text, ett ljud, ett fotografi, en film eller något annat beroende på hur det ser ut omkring mig. Jag vill gärna ha mycket tid och kontroll i min arbetsprocess.

Vad inspireras du av? Mytologier och föreställningsvärldar som är skapade av människor och deras upplevelser av t ex en plats. Existentiellt sökande och kulturella uppfattningar om vad sanning är tycker jag ofta är förbryllande. Jag inspireras av samhälleliga strukturer och relationen mellan vetenskap, tro och vår absoluta ovisshet. Rädslan (för döden t ex) är så klart en aldrig sinande källa till inspiration, och den tar sig många uttryck och dimensioner. 

Jenny Holzer, Truism, Wanås. Foto: Ulrika Sparre

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Har haft en bild från en tidningsartikel om Stonehenge på väggen. Jag har också en bild av en skulptur; Stein des Guten Glücks (Agathe Tyche) formgiven av Goethe 1777. För några år sedan försökte jag återskapa bilder utifrån berättelser om uppenbarelser, så jag reste runt och fotograferade platser där människor haft uppenbarelser. Fotografierna blev inga verk men bilderna finns kvar.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Richard Long var väldigt viktig för mig för 15-20 år sedan. Även Jenny Holzer är fantastisk. Och flera lärare och konstnärer som jag mött eller samarbetat med genom åren.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Jag citerar ofta Jenny Holzers truism, Loving animals is a substitute activity.

Vad är konst till för? Konst är till för att ge nya perspektiv på vår omvärld och ge den många olika ögon. Konsten ska vara inne och peta överallt. Det är också därför vi behöver många olika slags konstnärer så att konsten ges och tar en betydande roll.

Vad är konst inte till för? Politisk manipulation (skapar konstförakt) och som maktspel. Just nu har vi t ex farliga strömningar i samhället som missbrukar samtidskonsten för egna syften.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att konsten måste få vara fri och experimentell och oberoende. Medborgarlön skulle nog främja detta.

ulrikasparre.com

Ulrika Sparre är aktuell med soloutställningen ”Jag är störst” på MAN – Museum Anna Nordlander i Skellefteå (8/9 – 11/11). Hon deltar i utställningen Omvägar på Artipelag (tom 7/11 -18).

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.