Publicerad 25 april 2018 Av I Frågeformuläret Med 4744 Visningar

Konstens frågeformulär # 83: Jenny Magnusson

Jenny Magnusson, ”Utan titel”, Blue Star Contemporary, San Antonio, Texas, 2016

Beskriv din konst med tre ord: Ställa – luta – lägga.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag delar med mig av ett oredigerat mail till en kollega som jag tycker beskriver ett skeende och en tillblivelse av mitt arbete på ett ganska bra sätt:

Hej Anna!

Vill skicka dej någon bild från min utställning som håller på nu i Texas. Tänkte på dig och våra samtal om rum, kropp å tejp. En hemlig hommage till Bruce Naumans “Performance Corridor” blev det till slut. Jag tog faktiskt bara med mig min tyska tejp och mig själv- resten av materialen lånade jag. En frihetskänsla att inte ha med sig en massa grejor. Tänkte att nu j-vlar ska jag vara modig och prova idén fullt ut. Att skulptur är en akt i att göra, materialitet är plats och akten att låna är interaktivitet. Allt handlar om att härbärgera rum, rumslighet. Min kropp, ett material och en plats. Det är tungt tycker jag så nästa grej får bli små väggfasta bord (men flyttbara från plats till plats) där jag vänder mig bort från rummet – att stå med ryggen vänd bort och bygga. Tror jag blir ateljélös from jan. och det kan ju bli jättespännande just i relation detta. Jag, tejprullen och eventuellt ett litet väggfast bord.

Snart får vi ta en kaffe på Dirty, ska bara samla ihop mig efter Texas (och valet i morgon). Kram Jenny

Vad inspireras du av? Metallservice på Ringön, Torbjörns träverkstad, skräddare som Rebell, kapitlet om materians mitt i Dimmer på Upplysningen av Andreas Nobel, mdf, Plank Piece, koreografi och fotografi.

Charles Ray, “Plank Piece I-II”, 1973, 2 black/white photographs, each 107,2 x 74,5 cm. © Astrup Fearnley Museet, Oslo

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Plank Piece 1-11 av Charles Ray följer alltid med mig.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Charles Ray, Bruce Nauman, Roman Signer, Valie Export, Sarah Lucas …

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Måste få nämna två: Plank Piece av Charles Ray och Action Kurhaus Weissbad av Roman Signer.

Vad är konst till för? Det är en lite konstig fråga egentligen. Svårt att beskriva något inifrån som man andas, tänker och förhåller sig till varje dag. Konst är ett sätt eller en plats att vara i för att problematisera kring det existentiella, det praktiska, det politiska, det rumsliga och det emotionella. En utvidgad hjärna.

Vad är konst inte till för? Det som blir problemet för mig när jag ska försöka svara på denna fråga är att i samma stund som jag formulerar typ: Konst är inte till för att vi ska bli snälla och nöjda, så blir det liksom inte sant. Jag kan inte påstå något som konst inte är till för mer än att konst kanske inte är till för att bli just nöjd…

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Inför 6 timmars arbetsdag.

jennymagnusson.se

Jenny Magnusson är just nu aktuell med en utställning på riss(e) i Varese i Italien och 2019 på Konstakademin i Stockholm. Båda tillsammans med Patrik Elgström

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.