Publicerad 03 april 2018 Av I Frågeformuläret Med 7184 Visningar

Konstens frågeformulär # 80: Rolf Hanson

Rolf Hanson, Hic et Nunch, 2018, olja på panel, 200 x 184 cm

Beskriv din konst med tre ord: Form, färg och rytm (komposition).

Hur ser din arbetsprocess ut? Det börjar med en idé eller vision, beroende på om det är en stor eller en liten målning. Det är en långsam process, målningarna jag visar nu är gjorda under en period på åtta år.

Vad inspireras du av? Jag inspireras mer av det jag gjort tidigare, drivkraften är att utveckla det på ett eller annat sätt.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag har inga andra bilder än de som jag jobbar med. Jag har ett foto på min förra hund, men andra bilder behövs inte. Det skulle bara vara störande.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Det kan jag nästan inte svara på. Det är alldeles för många, men det har inte varit någon som varit så där outstanding. Jag är mest glad om jag får se en bra utställning av någon som ansträngt sig lite. Och det kan vara vem som helst.

Gustave Courbet (1819-1877), Ateljén, en realistisk allegori sammanfattande sju år av mitt liv som konstnär, 1855

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Tycker frågan är lite konstig. Hur skulle det ha gått till? Det var imponerande att se Gustave Courbets målning Ateljén, men jag tror inte att jag skulle vilja ha gjort den. Om du istället hade frågat vilken målning jag är imponerad av vad gäller storlek och motivkrets så är det fortfarande Courbets.

Vad är konst till för? Konst är till för rollen den kan ha i samhället; att den både upprör och lugnar folk. Att den kan ge både en tankeställare och en skönhetsupplevelse. Om man lyckas med det genom estetiska medel är det bra. Båda två är lika viktiga. All konst måste naturligtvis inte vara vacker. Ta till exempel Anselm Kiefer – hans verk är vackra i sig men även ganska råa.

Vad är konst inte till för? Den var knepig. Det kan jag nog inte riktigt svara på. Konst kan vara till för så mycket, så många olika saker. Och det är ju så individuellt. Om någon får för sig att något inte är konst, så är det så. Då betyder det inte något för den personen och det är inte fel det heller.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Konsten har ganska stor betydelse. En åtgärd är gratis inträde på museer och konsthallar. Gallerier är ju också gratis, men det borde vara ännu mer. Och den utvecklingen är på gång. Nu har ju alla statliga museer gratis inträde och det är väl bra. Om man stänger in konsten är det inte bra. Det gör inte konsten någon tjänst om den blir för privat eller hemlig. Men det ska inte bero på vilken regering vi har, det ska vara mer fastslaget. Konsten tillhör oss alla, den borde ligga i allas intresse.

Rolf Hanson är just nu aktuell med en separatutställning på Galleri Andersson/Sandström, 5 – 28 april 2018

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.