Publicerad 16 februari 2018 Av I Frågeformuläret Med 7940 Visningar

Konstens frågeformulär # 73: Kristina Jansson

Kristina Jansson, “Centerfold Understated(Man as Ape)”, 2016. Oil on Canvas 155,5 x 215 cm

Beskriv din konst med tre ord: Måleriet som bärare av den instabila bilden.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag har ingen förutsägbar process utan förhåller mig öppet till varje nytt projekt. Verken dikterar villkoren för hur jag behöver ta mig an arbetet. Jag har t.ex. arbetat med allt från egna minnesbilder, inverteringar, djupdykningar i specifik modernistisk arkitektur och hur fåglar uppfattar rumslighet. Just nu har jag tagit in lera i ateljén, jag har ingen aning om var det skall sluta.

Vad inspireras du av? Ett inre svar som jag inte själv förstår.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Just nu är min ateljé helt ren, jag har precis flyttat, annars är det mest text som jag skriver själv på väggarna, random bilder som ligger kringkastade på golvet, uppslagna böcker jag intresserat mig för och eventuella förlagor. Jag trodde länge att jag egentligen skulle behöva rent och snyggt omkring mig, sedan accepterade jag att det verkligen ser för djävligt ut emellanåt och nu har jag insett att det finns ett slags genial ordning i det där stöket.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag har inga riktiga husgudar, det varierar. Jag tittar på det som görs i måleri på ett väldigt brett plan. Allt från Leonardo Da Vinci till Malevitj till Dana Schutz (th). Jag styrs nog mycket av det som jag själv håller på och gräver i för tillfället, och fördelen med måleriet är att man inte behöver betrakta det utifrån genrer eller tidsepoker så som konsthistoriker gärna delar upp det. Måleriet har förhållit sig till samma grundprinciper hela tiden; färg och form och det illusoriska rummet.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Det jag ännu inte gjort.

Vad är konst till för? För att vi inte skall lämnas helt övergivna. Konst är förmågan till magiskt tänkande som en kungsväg inåt. Barn har det, sedan går det förlorat och vi behöver återknyta det på den vuxna människans vis.

Vad är konst inte till för? Nytta, i bemärkelsen att det skulle vara ett yttre krav.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att man slutligen förstår att konstnärer äter, bor och måste förhålla sig till världen som alla andra. Att göra konst är ett slags undantagstillstånd, att vara konstnär ska inte behöva vara en sådan ekonomisk högspänningsledning.

Kristina Jansson är aktuell med en utställning på Norrtälje konsthall sommaren 2018

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.