Publicerad 03 februari 2018 Av I Frågeformuläret Med 8096 Visningar

Konstens frågeformulär # 71: Julia Bondesson

Julia Bondesson, ”Border”, 2017. Installationsbild Johan Berggren Gallery, Malmö

Beskriv din konst med tre ord: Känslig, fysisk, rå.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag utgår ofta från egna fysiska erfarenheter när jag arbetar med skulptur och performance. När jag blivit starkt berörd av ett möte med en annan individ eller en plats, gör jag allt för att försöka bevara erfarenheten genom anteckningar och teckningar. Jag är beroende av dessa lägen av extra känslighet och mottaglighet för att arbeta, men vet aldrig om eller när de kommer riktigt. Det material jag samlar in blir därför extremt värdefullt när jag senare använder det i ateljén för att hitta tillbaka till känslan.

Vad inspireras du av? Jag inspireras av att leva enkelt och hålla kroppen och sinnet rörligt. En viktig inspirationskälla är dans, att själv röra mig medvetet och att titta på andra som gör det.

“Bäcken”, 2017. En föreställning av Alexander Wireen

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Det skiftar hela tiden, beroende på projekt och årstid. Jag omger mig generellt med bilder på människor. Under mitt senaste ateljésamtal blev jag påmind om de religiösa målningar och skulpturer som jag nålat upp på väggen och visst – jag är intresserad av livets allmängiltiga frågor, men lika mycket tycker jag om att titta på dessa skulpturer och målningar för komposition och uttryck.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Viktigaste konstnären är min kollega och samarbetspartner Alexander Wireen. Han är en av de skarpaste människor jag träffat.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Dansföreställningen Två, som visades på Weld i Stockholm för ungefär tio år sedan – två manliga dansare i en öm duett om livet. Jag grät när jag såg verket. Det är min starkaste konstupplevelse hittills och min strävan är att göra verk som har en sådan inverkan på sin publik.

Vad är konst till för? Konst görs av och för människor – bland annat för att livet ska kännas bättre.

Vad är konst inte till för? Det är en svår fråga, men jag tycker generellt att konst som försöker förenkla frågor och har en maktfullkomlig agenda är ofräsch.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Samma åtgärder som främjar jämlika, rättvisa och fredliga samhällen.

bonju.org

Julia Bondesson är aktuell med utställningen Ny förbindelse på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen, 3 februari – 27 maj 2018

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.