Publicerad 22 maj 2017 Av I Frågeformuläret Med 14139 Visningar

Konstens frågeformulär # 51: Beth Laurin

Beth Laurin, ”Funderingar kring en form”, 1971, blyerts, 23 x 48 cm

Beskriv din konst med tre ord: Utlämnande, själbespeglande, ärlig.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag går ofta i långa perioder som katten kring het gröt och har smärtsamma och ångestladdade födslovåndor. När jag väl kommer igång kan jag bli besatt.

Werner Herzog, stillbild ur inledningen till Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Vad inspireras du av? Det varierar. Jag har många gånger sett bilder av skulpturer och annat som kommer till mig i drömmar och som jag sedan realiserat. Jag kan också tända på någon bild i en film eller i en tidning och även föremål som ligger på gatan.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mina egna skisser.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Francis Bacon, Roj Friberg, Sivert Lindblom, Ulrik Samuelsson, Edward Kienholz – oj, det blev bara manliga – Louise Bourgeois med flera!

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Någon av de idéer som än så länge bara finns i mitt huvud.

Vad är konst till för? Konsten är en motståndsrörelse.

Vad är konst inte till för? Att bara vara ytlig dekoration. (Det finns tyvärr så mycket ”konst” som utger sig för att vara konst.)

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Pedagogisk verksamhet från början i grundskolan så att alla barn får en chans att tidigt i livet bekanta sig med god konst. Det är tyvärr alltför vanligt att människor säger: ”Jag förstår mig inte på konst”.

beth-laurin.se

Beth Laurin är närmast aktuell med soloutställningar på Konsthallen Arkivhuset (Smedjebacken i sommar), på Index och på Rönnells Antikvariat (båda Stockholm i höst) och med en egen helafton på Fylkingen i Stockholm 21 oktober 2017. Beth Laurin har tilldelats Stockholms stads Hederpris för bildkonstnär 2017

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.