Publicerad 12 maj 2017 Av I Frågeformuläret Med 9118 Visningar

Konstens frågeformulär # 50: Johan Tirén

Johan Tirén, “Makten över tanken”, (2013-17), still från video

Beskriv din konst med tre ord: Ett pågående arbete…

Hur ser din arbetsprocess ut? Som ett pågående arbete…

Vad inspireras du av? Inspiration är svårt. Vet inte riktigt vad det är. En blixt? Ett tillstånd? En ständig huvudvärk? Jag tänker att det mer handlar om uppmärksamhet, att ta vara på det som händer runt omkring. Med närhet och distans. Just nu ser jag hur skuggorna rör sig på husfasaden mittemot. Kanske spelar det ingen roll.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? De som snurrar runt i huvudet. De som ligger på skrivbordet eller är uppnålade på väggen. De som passerar när jag går på gångvägen mellan höghusen.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Många, på olika sätt. Dom man arbetar med. Dom man lyssnar på. Dom man dricker kaffe med. Dom man pluggade med. Dom som fanns i böckerna man kollade i. Dom som arbetar vidare. Dom som har slutat. Dom som gjorde att det blev som det blev.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Nej, så tänker jag inte. Jag ser på konsten mer som ett arbete utsträckt i tiden, som tar sig olika uttryck vid olika tillfällen och i olika sammanhang. Ibland kan det vara motiverat att producera verk… något att ta ställning till. Annars kan konsten mer bara få pågå. Ett förhållningssätt.

Vad är konst till för? Konsten är till för allt det vi vill att den ska vara till för eller inte vara till för.

Vad är konst inte till för? Konsten är inte till för allt det vi vill att den ska vara till för eller inte vara till för.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Ett sorts motstånd. (På kort sikt, som läget är, handlar det ju faktiskt om att stå upp mot extremhögern oavsett om den kommer i kostym eller uniform. Eller T-shirt.)

johantiren.com

Johan Tirén var senast aktuell med en utställning på Krognoshuset i Lund, tillsammans med Fredrik Hofvander, och jobbar just nu med Anna Högberg i projektet Konst Händer i Kristianstad på uppdrag av Statens Konstråd.

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.