Publicerad 01 februari 2017 Av I Frågeformuläret Med 7856 Visningar

Konstens frågeformulär # 36: Anna Bjerger

Anna Bjerger, Line, 2015, Oil on Aluminium, 70×120 cm. Photo courtesy: Galleri Magnus Karlsson

Beskriv din konst med tre ord: Pensel/oljefärg/terpentin.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag har ofta flera utgångspunkter, kan vara text eller bild. Under arbetets gång, utformas ett slags logik som styr mitt urval av motiv. Den måleriska processen öppnar upp för nya associationer och oväntade vändningar.

Gerhard Richter, ”Betty”, 1988, oil on canvas, 102 cm x 72 cm. Saint Louis Art Museum, St. Louis, USA

Vad inspireras du av? Böcker och bilder.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Ett urklipp av Steichens bild av Rodins skulptur av Balzac, ett antal vykort med målningar av Piero della Francesca, ”Betty” av Gerhard Richter, Evert Lundqvist inbjudan till Moderna museet, ”Spiral Jetty”, Paul Housleys ”Naive and Sentimental music”, och en massa triviala bilder som gör mig på gott humör. Teckningar gjorda av mina barn.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag tänker på de konstnärer som arbetade i samma byggnad när jag precis lämnat konsthögskolan. Danny Rolph, Chantal Joffe, Jen Wei Kuo, för att nämna några av dem. De samtal vi hade var ovärderliga och en viktig del av min utveckling som konstnär.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? ”Fountain” av R Mutt/ Marcel Duchamp.

Vad är konst till för? Inget/allt.

Vad är konst inte till för? Något/allt.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Inför framtiden, att sluta skära ned på de estetiska ämnena i skolan. Generellt så önskar jag att fler samtal om konst, att konst fick ett större utrymme och att det skrevs mer om konst, även om det som händer regionalt på kultursidorna.

Anna Bjerger var senast aktuell med utställningen ”Slips and Glimpses. Anna Bjerger and Robert Armstrong” på Kevin Kavanagh Gallery, Dublin (17 november – 17 december 2016). Hon visar separatutställningen “Familiar Shadows” på Kristianstads konsthall 1 mars – 7 maj 2017

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.