Publicerad 01 november 2016 Av I Frågeformuläret Med 565 Visningar

Konstens frågeformulär # 25: Lennart Fägerskiöld

Lennart Fägerskiöld, ”Remsor”, olja på duk med bemålad textil, 197 X 150 cm. Foto: Joakim Kröger

Beskriv din konst med tre ord: Mozart – kropp – sisu.

Hur ser din arbetsprocess ut? Fysiskt jobbar jag normalt i ateljén dagligen, då blir det mycket arbete med materialval, format och frågor kring det. Tankeprocessen, förberedelserna för ateljéarbetet, håller jag på med dygnet runt, i allt jag gör. Försöker läsa mycket, uppleva mycket och vara en bra människa. Det finns en destruktiv del i arbetet också; jag vill se vad som är bakom nästa hörn, även när det innebär att rasera tidigare arbeten.

Vad inspireras du av? Det mesta; ser jag konst så ser jag vad jag kunnat göra annorlunda, sno, eller lära mig något av. Mycket inspiration får jag av icke-konst, ofta ur valsituationer jag eller mina medmänniskor ställs inför och hur man hanterar dem.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Det blir lite bakvänt, men de bilder jag får ur musik, texter, drömmar, nyhetsflöden är nog de viktigaste bilderna jag använder i arbetet. Sen slukar jag på det mesta i bildväg, inte minst andra konstnärers arbeten. Jag har en förkärlek för bilder som inte är riktigt bra eller är helt fel i tiden.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Främst de jag haft/har i min närhet i familjen och de jag har personliga band med. Det är mina hörnstenar när jag tittar på annan konst.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Alla bra målningar jag gjort själv önskar jag att jag gjort själv och att det inte bara var tur eller något gudomligt eller så. Guernica hade jag gärna gjort.

Vad är konst till för? Allt! Poängen med konst försvinner om den skall styras.

Vad är konst inte till för? Inget, se förra frågan.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Tryggad ekonomi och större inflytande i samhället.

fagerskiold.se

Lennart Fägerskiöld var senast aktuell i utställningen ”Händelsehorisonten” våren 2019

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.