Astrid Göransson, uppslag ur boken ”Mitt namn är Mandelblomman!” (2016), del ur offentlig gestaltning till Mandelblommans förskola i Dalby.
Beskriv din konst med tre ord: Provar mej fram. Alternativt: Jag kan allt.
Hur ser din arbetsprocess ut? Ofta en tom plats, ett tomt rum eller papper som bara måste befolkas med mening och samtal. Helst något jag inte vet om eller har sett förut men känner igen. Minns sedan tidigare och får undra för hand; rita om eller rita till. Tveksamheten är min arbetskamrat sedan länge.
Vad inspireras du av? Att se hur andra ser. Jag hänförs av folkfyllda platser. Berättelser. Ring P1. Synonymer. Vanlig och vacker skit. Att ha saker framför mej, inte bakom.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Minnesbilder, dessutom söker jag hela tiden efter bilder på människor. Finns här i högar på bordet eller golvet.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Hittade just en ny kärlek: Augusta Strömberg som jag träffade, helt oväntat, vid ett besök på Medicinhistoriska museet i Uppsala.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? En trådskulptur av Patricia Sigurd som hänger i sovrummet. Den tar liksom aldrig slut. Eller någon av Arne Högsanders själfulla dockor.
Vad är konst till för? Att levandegöra tankar och uttrycka känslor. Våra! Att se på ett annat, nytt eller gammalt sätt. Obegripligt kan bli begripligt och tvärt om. För mig handlar konst också om fantasi, att konst visar att det finns en annan möjlighet, bortom/bakom det jag redan känner till. Den kan göra det omöjliga möjligt.
Vad är konst inte till för? Att göra det möjliga omöjligt. Att vara inredningsdetalj.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Bättre lön för mödan att vara människa! Och därför gratis entré till alla biosalonger, teaterscener, konsertlokaler, museer och konsthallar. Dessutom stora papper och kraftfulla kritor till alla förskolor och arbetsplatser.
Astrid Göransson är aktuell med utställning och bokrelease på Galleri Thomas Wallner i Simris, vernissage 15 oktober 2016. Den 27 maj 2016 invigdes ”Mitt namn är Mandelblomman!”, en offentlig gestaltning till Mandelblommans förskola i Dalby. Verket skapar identitet och fantasi kring jaget och platsen. Det består av en mobil skulptur, en bok och ett antal workshops med konstnären, barnen och personalen på förskolan under vintern 2015-2016 och våren 2016. Alla delar är beroende av och har utvecklats i samband med varandra.