Publicerad 12 mars 2021 Av I Frågeformuläret Med 519 Visningar

Konstens frågeformulär # 150: John Alberts

John Alberts, Homelessness (tv) och Sus, båda 2018-20. (Eva Langes skulpturer vid sidorna.) Installationsbild från By Appointment på Spritmuseum, 2020. Foto: Lavinia Jannesson

Beskriv din konst med tre ord: Färg, energi, balans.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag jobbar med målningar under en längre tid och målar lager på lager. När jag börjar med en målning har jag sällan idéer om vad jag ska göra utan drivs snarare av att söka efter något okänt. Det intresserar mig att återkomma till en bild med nya intryck, impulser och sinnesstämningar. Jag brukar ha 10-15 dukar i olika storlekar som jag arbetar på i omgångar. Efter drygt ett år brukar jag ha några färdiga verk medan andra blir kvar i ateljén. Jag slänger aldrig någonting utan jobbar istället vidare på de dukar jag har.

Betraktar du din konst framför allt som en dialog med dig själv eller med din omvärld? Under arbetet förs en dialog mellan mig och målningen. Jag vill att målningen ska vara öppen för betraktaren och vill egentligen inte säga något med verket. För mig handlar konst mer om uttryck än kommunikation.

Gerhard Richter, Bach 1-4, 1992. Foto: Prallan Allsten/Moderna museets samling

Var hittar du inspiration? I ateljén. I välmående.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Inga förutom dom som dyker upp i mina målningar. Jag försöker hålla ateljén så visuellt avskalad som möjligt så jag kan koncentrera mig på måleriet.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Claude Monet. Annars har enskilda målningar varit viktigare för mig än konstnärskap. Jag var till exempel väldigt förtjust i Gerard Richters ”Bach-svit” när jag var yngre.

Vad är konst till för? Fri konst har inget syfte.

Vad är konst inte till för? Att undervisa med.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Större tilltro att det obundna konstnärliga arbetet kan leda till något värdefullt. Medborgarlön skulle nog främja konsten också.

john-alberts.com

John Alberts var senast aktuell i grupputställningen “By appointment” på Spritmuseum/Belenius & Elastic

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.