Publicerad 03 augusti 2016 Av I Frågeformuläret Med 10354 Visningar

Konstens frågeformulär # 15: Viktor Kopp

Viktor Kopp, “Bokstaven A”, 2016, olja på duk, 180 x 180 cm

Beskriv din konst med tre ord: Jag gör målningar.

Hur ser din arbetsprocess ut? En målning leder oftast vidare till nästa. När jag har kommit på en struktur eller en början på en målning, så handlar det mycket om att titta och se hur jag kan utveckla den. Jag försöker se igenom det som faktiskt finns på duken för att hitta vad som skulle kunna bli till. Det är ett slags fantiserande om vad som skulle kunna realiseras. Jag är beroende av en struktur i arbetet, en plan att följa, att ha något att måla. Tidigare var det alltid ett figurativt motiv som jag oftast gjorde detaljerade skisser för, men nu vill jag av nån anledning ha så enkla strukturer som möjligt. De här enkla strukturerna är fortfarande ganska välplanerade, men de lämnar mer utrymme till det som pågår under själva arbetet med att applicera färg på ett underlag. Och de kan lösas upp också. Som i ”Bokstaven A”, som jag visade på Nordenhake i januari. I den skulle jag måla ett A, men sen gjorde jag det så att man nästan inte kan se bokstaven längre. Den håller på att framträda eller försvinna, måleriet liksom både bygger upp och bryter ner den där bokstaven.

Ragnar Sandberg (1902-1972), "Måspredikan", 1938-40

Ragnar Sandberg (1902-1972), “Måspredikan”, 1938-40

Vad inspireras du av? The deadline.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? De målningar jag håller på med. Datorn.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Ragnar Sandberg, för länge sen, innan jag flyttade hemifrån. Jag tyckte han hade ett sätt att göra bilder som jag kunde använda för att sammanföra min fascination dels för tecknade serier och dels för måleri. Kanske var det mest i mitt huvud, det går ju att använda andra konstnärer på så underliga vis. Men det funkade! Sen var Lars Nilsson jätteviktig som professor på Konsthögskolan i Malmö.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Det går ju inte att tänka så.

Vad är konst till för? Konst är ingen direkt eller pålitlig länk mellan avsändare och mottagare, men jag tror det är viktigt att ställa ut nåt i världen utanför huvudet som man kan se på tillsammans med andra människor.

Vad är konst inte till för? Den kan väl vara till för allt.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Jag vet inte riktigt. Mer bild i grundskolan kanske.

Viktor Kopp var senast aktuell med en separatutställning på Bureau i New York och grupputställningen “Background/Foreground” på Galerie Nordenhake i Stockholm.

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.