Publicerad 24 september 2020 Av I Frågeformuläret Med 1046 Visningar

Konstens frågeformulär # 142: Anders Knutsson

Anders Knutsson,Greenergy #5, 2019-20, Bee in Sprin, 2017, Most red, 2019, installation Nässjö konsthall, maj 2020. Foto: Kalinka Ussing

Beskriv din konst med tre ord: Material. Färg. Ljus.

Hur ser din arbetsprocess ut? Först beslutar jag storlek och proportioner på målningen. Jag gör en spännram. Egen design som passar just hur jag målar. Spänner upp duken (linne/handvävd linne). Lägger på harskinnslim i svalnad geléform med en lång palettkniv. Gelén blir flytande när den pressas in i duken. När den torkat är duken hårt spänd som ett trumskinn. Därefter gör jag färgen jag ska använda. Torrpigment slipas in i ett medium av bivax, linolja, terpentin och damar (harts). Det är i regel en lång, rytmisk process som fordrar koncentration och fokus, samtidigt som det är en meditation i färgen.

Betraktar du din konst framför allt som en dialog med dig själv eller med din omvärld? I början är det en dialog med materialen, färgen, energin. Lager på lager av färg, som sakta torkar. Varje lager tar en till flera dagar och då övergår dialogen, nästan omärkligt som en sakta ’fade-out’, till att vara mer och mer mellan mej och det som är framför mej – målningen. Materialet ”färg” transformeras till något, som är mer och långt utöver mej, min hand och en klump klibbig färg. En metamorfos i slow motion. I bästa fall känns det som när en fjäril kryper ut ur en slemmig mask, lyfter och flyger ljudlöst iväg.

Yves Klein (1928-62), Leap into the Void, 1960. Foto: Harry Shunk/János Kender. Metropolitan Museum, New York

Var hittar du inspiration? I mina med människors oändliga kreativitet och skaparförmåga. Både i nuet och det förflutna. Jag hade en gång tillfället att träffa en specialist som handlade med dyrbara violiner. Han hade en Stradivarius. De som kan lyfta upp material, som Antonio Stradivari gjorde med trä, katt-tarmar och fernissa – de inspirerar mej. Så gör också de antika Fayyum-målarna, Yves Klein, Barnett Newman, Hilma af Klint. Och andra.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Ett foto av min morfar med sin genuina handsnidade modell av fullriggaren ”Matilda” – efter min mormor. Mina föräldrars bröllopsfoto. Vykort av Albrecht Dürers ”Adam”, Monet i sin atelier med ”Nymphéas” (Näckrosor), Yves Kleins ”Saut dans le Vide” (Hopp in i tomrummet).

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Joseph Marioni, Thomas Bacher (amerikansk, nu levande), Olle Bonnier, Ingvar Landberg.

Vad är konst till för? Konsten är till för att känna, uppleva, tänka – nya ideer, eller gamla på ett nytt sätt. Uppleva – briljans, tid, tålamod. Känna – glädje, ilska, hopp, förvirring. Öppet, fritt, på dina egna premisser.

Vad är konst inte till för? Motsatsen. Att tvingas, påverkas och uppmanas att tänka på ett visst sätt. Att din upplevelse är ”fel”. Att utsätta dej för propaganda.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Mycket mer konst i alla media. Speciellt nu, under och efter coronapandemin. Låt alla möjliga och omöjliga konstnärer framträda och bli synliga. Med Max Mångfald. Bjud in konstnärer till skolan att visa bilder och prata om vad de gör. Att göra den avdelning av svenska dagstidningar på nätet som kallas Kultur eller konst, FRI för alla att läsa. De är i de flesta fall låsta, bara prenumeranter kan läsa den. En snabb koll runt världen visar på olika lösningar av detta.

andersknutsson.com

Anders Knutsson var senast aktuell i ”Apoidea – en konstutställning om bin” på Eksjö Konstmuseum

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.