Publicerad 17 juli 2016 Av I Frågeformuläret Med 11766 Visningar

Konstens frågeformulär # 14: Marja-leena Sillanpää

Marja-leena Sillanpää, ”Vilka är alldeles ingen”, (utställning tillsammans med Leif Elggren), Benhuset, Katarina kyrka, Stockholm, 2016.

 

Beskriv din konst med tre ord: Tid tillit text (lager – dubbel bemärkelse).

Hur ser din arbetsprocess ut? Olika parallella verkligheter, händelser, processer och praktiska utföranden pågår samtidigt. Vissa delar tar lång tid, upp till många år (kanske ett helt liv), medan andra delar sker till synes hastigt. Arbetet tar olika vägar beroende på innehåll och var jag befinner mig. Dvs. om jag är i ateljén eller om jag är i skogen eller eldar bastun. I en annan stad kan arbetet ske på en parkbänk, ett bibliotek eller på sängkanten. De flesta konstnärer jag känner arbetar nästan ständigt och så är det verkligen för mig. Jag har alltid minst ett block med mig som jag skriver eller ritar i på bussen, på bryggan, på flygplatsen, i väntrummet, på konserten eller kyrkogården, osv.

Vad inspireras du av? Tankar, texter, skulpturer, levnadsöden, teckningar, historiska föremål, ljud, rörelser, naturfenomen, bilder, vätskor, detaljer, berättelser, efterlämningar, målningar, platser. Avtryck samlas, ses över och sorteras för att vid något tillfälle presenteras på olika vis. Det är ofta flera element och tidsepoker som förs samman i ett försök att snudda vid det jag vill belysa. Det handlar i stort om det som inte syns, men ändå finns. Drivkraften är att bli nyfiken och överraskad under arbetet.

Marie Curie (1867-1934), kemist och fysiker

Marie Curie (1867-1934), kemist och fysiker

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Böcker.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Marie Curie.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? En bok (som är hemlig). Boken bara kom till mig för 7 år sen och lockade mig något obeskrivligt. Jag bläddrade och läste sporadiskt tills jag blev yr. Det här var något oväntat och fantastiskt, så om jag fortsatte att läsa kunde något gå förlorat. Plötsligt stängde jag igen boken och insåg att jag aldrig kan öppna den igen.
Varje gång jag ser boken måste jag köpa den. För tillfället finns nio. Dom är upphov till flera installationer jag gjort. Planen är att ställa ut böckerna i framtiden på något sätt, för att synliggöra laddningskraften och samtidigt behålla dom dolda.

Vad är konst till för? Att få oss att både stå ut med och påverka denna värld som fullständigt håller på att gå över styr.

Vad är konst inte till för? Industri.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att makthavare förhöll sig mer realistiskt till vad ett konstnärligt arbete innebär, dvs att konstnärliga arbeten även kräver tid för tankeverksamhet, efterforskningar och insamlande av material på många olika sätt; vilket tar tid innan det resulterar i en presentation. Det skulle främja konsten om det fanns utrymme och förståelse för konstnärliga processer som tar olika lång tid för olika konstnärer. Tänk om politiker skulle få lön endast när de visar sig i tv-rutan…

marjaleenasillanpaa.se

Marja-leena Sillanpää är snart aktuell med en ny bok, samt separatutställningar på Norrtälje konsthall (hösten 2016) och Konstakademiens Galleri Väst och Ateljén (vintern 2016).

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.