Publicerad 17 augusti 2020 Av I Frågeformuläret Med 687 Visningar

Konstens frågeformulär # 139: Lisa Tan

Lisa Tan, installationsbild från “My Pictures of You”, Galleri Riis, Oslo, 2019. Foto: Adrian Bugge

Beskriv din konst med tre ord: Det vägrar jag.

Hur ser din arbetsprocess ut? Mina verk brukar börja som en aning, på sin höjd. Eller ibland som en besatthet. Jag gör det jag kallar för passiva efterforskningar, vilket innebär att jag letar efter något utan att vara medveten om det. Det är lika avgörande som vilken annan fas i skapandet som helst. En sommar la jag till exempel en väldig massa tid på att titta på `big wave´-surfvideor och -filmer på min iPad.

Betraktar du din konst framför allt som en dialog med dig själv eller med din omvärld? Jag sa en gång till en uttråkad pojkvän jag hade: om du inte är intresserad av eller nyfiken på världen, förvänta dig inte heller att världen är intresserad av eller nyfiken på dig.

Tony Cokes, Evil.27.Selma (2011). Courtesy konstnären och Greene Naftali, Hannah Hoffman och Electronic Arts Intermix. Foto: Kyle Knodell

Var hittar du inspiration? Genom möten med folk jag inte känner. Jag får många idéer på långa flygresor när jag befinner mig mellan olika platser.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Inga. Jag är alltför lättpåverkad och känslig för att ha något i blickfånget när jag arbetar.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Det har alltid varit värdefullt för mig att se specifika och lärorika konsthistoriska utställningar. Helen Moleswoths utställning om Black Mountain College för några år sedan, till exempel. Eller utställningen ”Manet and the Execution of Maximilian” på MoMA, som är en av mina absoluta favoriter tillsammans med ”Poussin and Nature” på Metropolitan Museum. Under senare tid kollar jag in allt som Tony Cokes, Cameron Rowland och Moyra Davey gör eller skriver. Och jag får kickar av skärpan och livsglädjen i David Horvitz verk.

Vad är konst till för? För människor.

Vad är konst inte till för? För människor som har bråttom.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Förberedande konstskolor behöver förändras så att de erbjuder mer relevanta kunskaper och erfarenheter för en konstnär idag.

lisatan.net

Lisa Tans videoverk My Pictures of You (2017-19) ingår i Artists´ Film International 2020 och har under sommaren visats på Whitechapel Art Gallery i London. Hennes senaste utställning visades 2019 på Galleri Riis i Oslo

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.