Publicerad 26 april 2019 Av I Frågeformuläret Med 1919 Visningar

Konstens frågeformulär # 121: Windy Fur Rundgren

Windy Fur Rundgren, Peaceful Forms, 2018, äggoljetempera och olja på duk

Beskriv din konst med tre ord: Helande. Strukturerad. Magisk.

Hur ser din arbetsprocess ut? Tar en fyrkant och skär ut de fyra hörnen med en cirkel. Framför mig liknar det två instrument. Spelar där det går. Upprepar. Tålmodigt. Tillåtande. Ibland fyrhändigt. Ibland stumt. Plockar ut guldkorn och litar fullt ut på min andliga förmåga.

Vad inspireras du av? Konst som skapats i tider av oro, och på grund av detta haft en stark längtan att förlänga, fördjupa eller försköna livet genom färg och form. Det som glimmar i mörker och föder hoppet. Nu målar jag en serie med fredliga ”bikamerala” former utifrån klänningar min mormor Älva Nilsson designade på trettio- och fyrtiotalet.

Albert Moore (1884-1890) och Piet Mondrian (1872-1944)

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Foto och teatermagasin från samma tid som jag ärvt av mormor och morfar, en utskrift av en Hildegard von Bingen-tempera från boken Scivias, två svartvita macro-fotografier på blåslavor som okontrollerade ögonbryn jag tagit och framkallat själv som tonåring, ett svartvitt fotografi på min mormor som ung med sina två döttrar, Grace Jones med en cigarett i mungipan som är uppsatt på dörren till mitt omklädningsskåp. Jag målar inuti en bild dessutom, min målartröja är ett verk ur sviten De tio största av Hilma af Klint 1907.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Toyen, Channa Horwtiz, Ann Edholm.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Composition No 1 with Grey and Red av Piet Mondrian,1938-1939, och A Summer Night av Albert Moore, 1884-1890. Mondrian målade verket strax innan ett förödande krig. Moore målade detta sista verk strax före sin bortgång. Som betraktare kan jag känna urladdningen av det tysta skrik av hopp som, för mig, vibrerar av kärlek till Livet. Vackert.

Vad är konst till för? Möta betraktaren. Ackumulera själen.

Vad är konst inte till för? Missbruka makt. Partipolitisk hävdelse.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Främst: tänj på konstsamtalet intill bristningsgränsen och utmana det paketerade med ännu fler färger och nyanser på omslaget. Men också – gör konsten avdragsgill samt höj beloppet på arbetsstipendier med sju procent och omvandla till pensionsgrundande inkomst.

windyfurrundgren.com

Windy Fur Rundgren  var senast aktuell i grupputställningar på Crum Heaven och Fullersta Gård, Stockholm, Akroma Collective Paris Cité Dupetit Thouars, Dessins, Paris, Akroma Collective Arsenal Museum of Contemporary art, Riga. Under hösten 2019 deltar hon i grupputställningen “Esoterisk överföring” på Studio 44

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.