Publicerad 23 juni 2016 Av I Frågeformuläret Med 9776 Visningar

Konstens frågeformulär # 12: Lisa Torell

Lisa Torell och Johanna Gustavsson Fürst, ”Riksväg 25, delat samhälle innebär en gemensam skuld”, preformance, performance och film. För Residence-in-Nature, Småland, 2016.

 

Beskriv din konst med tre ord: Nyfiken, komplex och olik.

Hur ser din arbetsprocess ut? Olika beroende på vad jag arbetar med, inför och av vilket skäl, uppdragsgivare och plats.

Vad inspireras du av? Samhällets offentlighet, sociologi, människors olika möjlighet och sätt att uttrycka sig offentligt och privat. Beteenden, system, systemfel, glapp och humor som en samhällsnödvändig ingrediens för att kunna öppna upp och förstå något. Olika platser och beteenden, föreställningar och förväntningar kopplade till dessa. Djur. Hur vägar är planerade, vilken sten det är i asfalten, hur ett underlag blir halksäkert. Vem som får tala högst och varför. Retorik och politik. Viskande och mumlanden.

Suzanne Lacy, Reenactment of "Three Weeks in May 1977", Milano, 2014

Suzanne Lacy, Reenactment of “Three Weeks in May 1977”, Milano, 2014

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Det beror på. Just nu kvastar, sopkvastar, sopskyfflar, sopbilar, städkläder och reflexvästar. Olika rättighetstexter.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Många, men till exempel Allan Kaprow, J O Mallander, Suzanne Lacy och Britta Marakatt-Labba.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Jag fungerar inte så.

Vad är konst till för? Det är ett verktyg för att se och få syn på, bidra med ett alternativt perspektiv på något. Ibland olikt för mig i förhållande till dig, ibland samma, men där det är lika mycket värt oberoende.

Vad är konst inte till för? Konst är inte till för något, utan för allt.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Tilltro, tillit, tid, utan givet mål. Och Ha, ha! Med känsla i.

lisatorell.com

Lisa Torell är aktuell i konstexpeditionen ”Start, öppning början, fortsättning” på Residence-in-Nature i Småland 28/5-23/9 2016, och i grupputställningen ”Förjaga bristen på sammanhang” på Göteborgs konsthall 10/6-18/9 2016. Torell är redaktör för boken ”Plats till plats, 9 konstnärers reflektion till platsrelaterat arbete”, (Konstfrämjandet 2016). Medverkande: Eva Arnqvist, Henrik Andersson, Kajsa Dahlberg, Annika Eriksson, Johanna Gustafsson Furst, Hans Rosenström, Martin Tebus och Magnus Thierfelder.

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.