Publicerad 14 februari 2019 Av I Frågeformuläret Med 1250 Visningar

Konstens frågeformulär # 112: Gilbert & George

Gilbert & George, Beardary, 2016 © Gilbert & George

Beskriv din konst med tre ord: Konst för alla. Visionär konst. Konst för de som berövats sina medborgerliga rättigheter.

Hur ser din arbetsprocess ut? Mycket organiserad och mycket mystisk. Praktisk och andlig på samma gång. På väg mot en slutpunkt, The Pilgrim´s Progress. (Titeln på den engelske författarens John Bunyans bok Kristens resa från 1628.)

Vad inspireras du av? Vi inspireras endast av smärtan och kärleken i världen som vi möter i vårt liv varje dag. Vi inspireras av alla som går förbi vårt hus, och inte bara det, utan av alla regndroppar, av snö och av vind. Allt inspirerar oss – också ungdomarna som går förbi och som blir äldre och äldre. Vi kan se dem i bilderna omkring oss och vi vet att de nu är gamla.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Vi har inga bilder i vår ateljé och vi hänger inte våra verk i vårt hus. De är inte till för oss, de ska ut i världen. Verken är visuella kärleksbrev från oss till betraktaren. Man kan säga att vår ateljé är som ett sjukhus där vi opererar, ungefär som en överentusiastisk vetenskapsman.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Alla konstnärer måste gå sin egen väg. Den som går i samma fotspår som någon annan är fel ute. Alla konstnärer måste hitta sin egen väg, antingen den är svårframkomlig eller lätt att färdas på. Vi valde en ganska svår väg och beundrar alla konstnärer som ger något av sig själva. Vi är inte här för nöjes skull, vi vill göra framsteg för den mänskliga andan. Det finns alltid plats för förbättringar. Människan måste alltid vara i konstens mitt, och inte som i mycket av den moderna konsten där människan avlägsnades. Komplexiteten finns inte på utsidan, utan inne i varje människa. Varje person som man blickar in i ser annorlunda ut på insidan. Och livet är verkligen inte enkelt.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Vi gör det vi gör. Vi är glada över det vi gör och det vi kommer att göra. Vi är inte avundsjuka på andra konstnärer.

Vad är konst till för? Konst matar och livnär själen. Om du bryter benet vet du var doktorn finns, om du blir rånad eller knivhuggen vet du var sjukhuset ligger. Men lika mycket som vi består av kött och ben, som vi har händer och kön, har vi också en själ som behöver underhållas, utvecklas och vårdas. Därför behöver vi läsa poesi, lyssna på musik, se på teater och på utställningar. Konst handlar också någonstans om yttrandefrihet.

Vad är konst inte till för? Konst är inte till för religionens skull. Och inte heller för förtryckarnas. Konst kan bara handla om att göra livet bättre, på något sätt. Konst är inte till för att ge folk komplimanger, det är inte vårt syfte. Vi vill skapa möjligheter för betraktaren att förändras. Den konst som bara smickrar betraktaren missuppfattar kulturens styrka.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Vi tycker att alla konstnärer ska ha möjlighet att kliva upp ur sängen på morgonen, och innan de öppnar ögonen ta reda på vad de vill säga till världen idag, och inte göra något annat förrän de är redo. Det spelar ingen roll om du använder en skrivmaskin, en dator, en penna eller en pensel – du måste veta vad du vill först.

gilbertandgeorge.co.uk

Gilbert & George är just nu aktuella med utställningen The Great Exhibition på Moderna museet. Visas tom 12 maj 2019

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.