Catti Brandelius, Elitakrobaten, 2018, dokumentation från interaktiv performance med Elitakrobaten och publik på Centrum för fotografi i Stockholm. Foto: Pelle Kronestedt
Beskriv din konst med tre ord: Knäpp, rolig och sorglig.
Hur ser din arbetsprocess ut? Startskottet kan vara att någon dum jävel säger något idiotiskt eller känslan när jag går ensam på en stig i mörkret eller en vacker hatt med röda kanter som jag vill ha. Sedan börjar det mala i min skalle, jag skriver, jag gör en låt och jag syr kläder. Sedan utvecklas det ofta till en performance som fortsätter utvecklas till en film.
Vad inspireras du av? Jag inspireras av människor på tunnelbanan och på köpgallerian i Skärholmen. Jag inspireras av samtal med vänner, det jag ser på nyheterna och det som händer i mitt privata liv. Jag läser också sjukt mycket böcker och kollar på alla tv-serier.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? En bild från en modetidning när Mary J Blige har på sig en dräkt som ser ut som en soffkudde och ett tecknat självporträtt av Victoria da Cruz när hon blåser en stor bubbla. Jag läser i en bok av Linda Spåman som heter Misslyckat självmord i Mölndals bro och David Shrigleys The Essentials.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Marie-Louise Ekman, Tracey Emin och Valerie Solanas.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Fiskbullar i hummersås.
Vad är konst till för? Att se världen gestaltad genom någon annans ögon. Konsten ger kraft i benen och motivation att leva. I dessa tider när vi är så himla sekulariserade behövs konstrummet för en andlighet som alla törstar efter. Folk behöver få reflektera och tänka några varv på en enskild grej. Det kan dom göra med konst. Plus att alla har behov av färger och material. Det är modern trolldom. Utan konsten blir det otroligt andefattigt. Jag talar om konst i bred bemärkelse och det inkluderar litteratur, film, dans, teater, poesi, popmusik och tecknade serier.
Vad är konst inte till för? Att bestämma vad någon annan ska tycka och känna.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att införa basinkomst skulle vara smart i många aspekter. Till exempel för ekonomin, den psykiska hälsan och konstklimatet. Då får fler möjlighet att producera och ställa ut och tid att uppleva konst. Det skulle också vara gynnsamt om det vore avdragsgillt att köpa konst. Då kommer fler satsa på att köpa konst till sina fina villor och kontor. En annan sak är att konstvärlden skulle försöka vara mindre pretentiös så flera vågade sig in. Men det också härligt att det finns någonstans där man får vara riktigt jävla pretentiös.
Catti Brandelius var senast aktuell med utställningen ”Elitakrobaten” på Verkligheten i Umeå och med ”Showtjejen är inte avslappnad” i utställningen Artists´ Books på Hangmen projects. Hon har nyligen invigt en offentlig gestaltning på Konserthuset i Gävle. Hon arbetar inför utställningar på konsthallarna i Kristianstad och Alingsås som öppnar under 2019