Publicerad 01 december 2018 Av I Frågeformuläret Med 2213 Visningar

Konstens frågeformulär # 104: Björn Kjelltoft

Björn Kjelltoft, Utan titel, 2018, teckning

Beskriv din konst med tre ord: Att ströva fritt.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag utgår från pysslets fundament, stuprör och kärl. Det känns viktigt att tillåta både närvaro och distans gentemot mig själv. Dynamiken mellan enskildhet och samvaro är något jag har behov av och därför varierar platserna för mitt kreativa arbete. Det kan vara att sitta i en park och teckna med ett barn, göra små egentillverkade konstböcker i ateljén eller att sitta och teckna med mina vänner.

Björn Kjelltoft, Till Siri (skisss)

Vad inspireras du av? Barnets formspråk, min omgivning, det pågående samtalet. 

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mina egna – både färdiga och ofärdiga bilder.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Francis Bacon inspirerade mig tidigt och hans konstnärskap är fortfarande viktigt för mig. Hans sätt att formulera sig borde vara en förebild för vem som helst. 

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Jag ser framför mig ett collage med Siri Derkerts konst och något min mamma sa en gång till mig: Alla människors rätt att uttrycka sig!

Vad är konst till för? Att vara tillgänglig för alla.

Vad är konst inte till för? Att behaga en marknad – marknaden ska behaga människorna.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att konstnärerna – och därmed konsten – utgår från sin egen livssituation och att samhället förstår sig självt som konst. För att vi skall kunna luta mer åt det hållet behövs fler samverkande åtgärder än bara en. 

bjornkjelltoft.com

Björn Kjelltoft deltog i grupputställningarna Velvet Ropes på Crum Heaven den 24 november och Artists´ Books på hangmenProjects tidigare under hösten 2018

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.