Publicerad 06 november 2018 Av I Frågeformuläret Med 1817 Visningar

Konstens frågeformulär # 101: Ingrid Furre

Ingrid Furre, Spin, 2017, gjuten aluminium, 11 delar (höjd: 2,4 cm, diameter: 28,8 cm)

Beskriv din konst med tre ord: Märklig blek sås.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag tänker genom att arbeta, läsa, skriva, samarbeta med andra och förhandla med rummen jag ställer ut i.

Vad inspireras du av? Hur människor och djur vilar och hänger och känner sig, hemma, ute på stan och på gatan.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Egna skisser tas upp och ner från väggen. Just nu hänger det också ett foto som jag har tagit i en gränd där mattor och stenar har blivit staplade och tätt placerade intill en husvägg.

Madeline Gin & Shusaku Arakawa, The reversible destiny lofts MITAKA – in memory of Helen Keller, ‘procedural architecture’, 2005, Mitaka, Tokyo

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Det är många, men för att nämna några; Gins och Arakawas rumsliga arbeten är fysiskt stimulerande på ett sätt som har vänt mitt öde. Filmen Sans toit ni loi (1985) av Agnes Warda har följt mig sedan jag såg den för många år sen. Huvudpersonen Mona, som spelas av Sandrine Bonnaire, är en karaktär jag tagit in i ett eget arbete. Jewyo Rhiis arbete Lie on the Han River (2005 -2013) tänker jag ofta på. Med enkla medel ockuperar Rhii platser i Seoul, staden där hon bor, och omformar användningen av dem, gör staden mjukare.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Jag hade gärna gjort konst på gatan som till exempel Francis Alÿs verk Magnetic Shoes (1994), då han går runt i Havanna i magnetskor och samlar metall med fötterna. Skulle också gärna kunna beskriva oro så precist som Marlen Haushofer i boken Väggen (1963).

Vad är konst till för? Eftersom jag gillar matmetaforer vill jag citera Siri Hustvedt som skrev i Morgenbladet för en tid sedan: ”Jeg mener heller ikke litteratur er tran som du skal ta hver morgen for helsens skyld. Men den kan ligne veldig mye på appelsinjuce på havregrøten…”

Vad är konst inte till för? Jag vet inte.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Jag vet egentligen inte hur det ser ut i den svenska skolan, men av egna erfarenheter i Norge skulle jag säga mer kunskapsbaserad bildundervisning i grundskolan. Då skulle fler få möjlighet till att ta del av bildkonsten och upptäcka yrket.

Ingrid Furre var under våren 2018 aktuell med en separatutställning och publikation på Gestus i Köpenhamn och en separatutställning på Obra i Malmö, samt ett sex månaders residens vid Cite des Arts i Paris

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.