Publicerad 23 februari 2021 Av I Recensioner Med 422 Visningar

Konsten väljer: Salad Hilowle

Salad Hilowles rumsinstallation på Konstakademien är försjunken i ett djupblått skymningsljus. Vid ingången tre gipsreliefer, porträtt av tre namngivna svarta elever vid Konstakademien på 1780-talet. Fast ansiktena är identiska, typer utan personliga drag. På golvet en portal av björkstammar, krönt av en skylt från ”Apoteket Morian”, som låg i närheten, på Drottninggatan. Mellan pelarna det snidade överstycket i en 3D-utskrift föreställande en mörkhyad krönt krigare, en morian.

Hilowles sceniska miljö är drömlik men med historiska inslag. Objekten närmast rekvisita till huvudnumret, hans nya film ”Vanus Labor”. Titelns fåfängliga arbete äger rum i en målning av David Klöcker Ehrenstrahl från slutet av 1600-talet, där några vita barn tvättar ett svart. I filmen betraktade av en tyst publik.

Hilowle bygger suggestivt med vackert koncentrerade scener; ett montage där tidslager och platser, performativa inslag och geografiska nedslag länkas samman. Att Konstakademien dubbelexponeras som arena i filmen och i verkligheten skapar en kuslig effekt som Hilowle utnyttjar till fullo. Han agerar på plats, som för att nå insikt om sin egen position.

Hilowle gestaltar en av samtidens mest aktuella frågor, den om svart inkludering i en vit konstvärld, på ett allt annat än ensidigt sätt. Bilderna bärs av ett underskönt framfört musikstycke i folkviseton, klingande av C J L Almqvists Tintomara och Allan Petterssons Barfotasånger. Librettot ekar i rummet: ”Du undrar när jag kom hit. Jag har alltid varit här.”

Det är sällsamt medvetet och högst personligt.

Magnus Bons

Utställningen visas på Konstakademien, Fredsgatan 12, 16 februari – 14 mars 2021

Salad Hilowle, vy från Vanus Labor, Konstakademien, 2021. Foto: Magnus Bons

Salad Hilowle, från filmen Vanus Labor, Konstakademien, 2021. Foto: Magnus Bons

Salad Hilowle, vy från Vanus Labor, Konstakademien, 2021. Foto: Björn Strömfeldt/Konstakademien

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.