Publicerad 19 mars 2021 Av I Konsten väljer Med 751 Visningar

Konsten väljer: Katrin Westman

Färgen virvlar och vrider sig i Katrin Westmans målningar på Galleri Andersson Sandström. Som i intensiv rörelse, och samtidigt inom bildrummets stillhet. Pressmeddelandet talar om ”en barock närvaro”, och visst finns det i de rosa, röda och grönblå färgkaskaderna ett energifyllt överdåd och en tillspetsad gestaltning. Både glans och skuggor, glöd och aska. Dukarna som hudar, målningarna kroppar.

I galleriets stora rum breder målningarna ut sig på golvet. Uppradade, avlånga former – oljor på MDF – böjda i en fixerad stegring. Buktande med bukarnas kontrasterande skuggsidor i ilsket monokromt rött. Serien ”Silent Waves” bildar en imponerande installation, rumsligt förankrad genom små droppformer i betong. Målningarnas vågor döljer delvis sig själva, men visar fram process, färggester och livspuls.

Andningen i utställningstiteln ”Breath” är häftig och pågår i ett uppdrivet tempo. Avstannar knappast. Inlemmas eftertanken i flödet? Katrin Westmans uttryck bygger på variationer av upprepningar, och drar ibland ihop sig i en alldeles särskilt fruktbar konkretion. Som i ”Sleeper”, där jag ser glimtar av Willem de Koonings lyckliga strandhimmel. Ljuset i färghavet vibrerar rastlöst, och med en upplöst skärpa.

Magnus Bons

Galleri Andersson/Sandström, Hudiksvallsgatan 6. Utställningen pågår 25 februari – 10 april 2021

Katrin Westman, Sleeper, 2020

Katrin Westman, Silent Waves IV, 2020

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.