Publicerad 20 september 2016 Av I Konsten väljer Med 7029 Visningar

Kjartansson, Nauman och Nicolai på Copenhagen Contemporary

Ragnar Kjartansson

Ragnar Kjartansson

CC – Copenhagen Contemporary är en helt ny konstinstitution som förfogar över hangarliknande jättelokaler belägna på den så kallade Papirøn i centrala Köpenhamn. Det privata initiativet startar som ett årslångt projekt med en ambition att visa samtida installations- och videokonst. Uttalade förebilder är andra supermuseer som Palais de Tokyo i Paris, Londons Tate Modern och HangarBicocca i Milano.

På pappret ter sig öppningsprogrammet kanske inte direkt experimentellt. Eller vad sägs om Ragnar Kjartansson, Bruce Nauman och Carsten Nicolai – alla tre är redan etablerade namn på den internationella konstscenen. Och dessutom ”råkar” de också vara män – även om Yoko Onos önsketräd sedan en tid är planterade vid kajkanten utanför. Återstår att se om nästa utställning bara kommer innehålla kvinnor?

Fast på plats i de luftiga lokalerna formar sig invigningsutställningarna ändå till en rätt fascinerande upplevelse. Kjartansson, Nauman och Nicolai visas i varsin väldig sal, men förenas genom att samtligas konstverk bygger på olika slags upprepningar och omtagningar, som ett uttryck för uthållighet och existentiella kretslopp. Konstnärernas metoder och gestaltningar skiljer sig visserligen åt medan deras tematiska samhörighet blir tydlig.

Bruce Nauman

Bruce Nauman

Kjartansson och Nauman har vid en första anblick kanske mest gemensamt. Bådas verk nöter in sitt budskap i till synes ändlösa cirkelrörelser. Det är enkla, konstruerade situationer som kan vara lika tålamodsprövande som fascinerade att betrakta. Nauman bearbetar tillvarons råa grundläge, lågmält och plågsamt uppskruvat. Kjartansson är hjärtligare och lite mer förlåtande nostalgisk. Humor är också ett ömsesidigt inslag, där Kjartanssons avspända melankoli står mot Naumans betydligt bitskare komik.

Nicolai hamnar på ett sätt vid sidan av de andra två genom utseendet i hans installation, som består av pulserande digitala animationer (allra överst). Verket är en sorts arkiv av svartvita mönster som spelas upp till synes slumpmässigt. Bilderna projiceras i högt tempo över ena långväggen i det väldiga rummet. Och fördjupas genom speglar i det oändliga. Men trots att Nicolais verk bygger på abstrakta kontraster mellan linjer och fält finns tydliga beröringspunkter med Kjartanssons och Naumans mänskliga komedier.

Konstnärerna arbetar med att kroppsligt nöta in sitt budskap. De inverkar på vårt medvetande genom att på olika sätt genomtränga våra försvarsmekanismer. Och i den rörelsen möts de tre. Trots att de kommer från olika håll. Genom skickliga val och sammanställningar av verk skapas en intressant helhet snarare än tre mindre utställningar.

Magnus Bons

Foto: Anders Sune Berg. Courtesy Copenhagen Contemporary, Trangravsvej 10–12, Köpenhamn. Ragnar Kjartansson pågår 25 augusti 2016 – 5 februari 2017, Bruce Nauman pågår 25 augusti – 22 december 2016. Carsten Nicolai pågår 1 juli – 2 oktober 2016

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.