Publicerad 16 april 2013 Av I Konsten väljer Med 3646 Visningar

Katarina Löfström på Andréhn-Schiptjenko

lofstrom2Andréhn-Schiptjenko gör för tredje gången ut en separatutställning med Katarina Löfström. I utställningen ingår en rumsspecifik skulptur, collage samt ett alldeles nytt videoverk. Löfström gick ut konstfack 1997 och har sedan dess ställt ut både i Sverige och utomlands där hennes platsspecifika ljusinstallationer och skulpturer pryder många städer. Verket ”Thought Form” är det första som möter besökaren och är en installation av kopparrör. Samma teknik har Löfström använt i den platsspecifika installationen på MOOD-gallerian i Stockholm. Där syftar den dock till vår tillgång till rent vatten och hur vi oftast tar det för givet. Verket på denna plats blir i slutändan en dricksfontän, medan samma teknik och visualisering på Andrén-Schiptjenko symboliserar en tankeform. Våra tankar löper genom hjärnans kopparrör men utan ett utlopp fastnar vi i en loop. Verket blir näst intill klaustrofobiskt när man applicerar det på sina egna tankebanor och inser att man är fast i dessa. Det är också en elegant referens till det smarta återanvändandet av samma medium och visuella uttrycksform som i olika miljöer och med olika referenser skapar helt olika verk.

Videoverket ”A Voids” hypnotiska abstraktion innehåller former med ursprung i entopiska fenomen. Det är visuella effekter som har sitt ursprung i ögat själv utan koppling till den yttre, visuella världen. Bakgrundsbilderna är hämtade från filmen ”Alice i Underlandet” och syftar även de till det subjektiva i mänsklig perception. Collagen i utställningen har i sin tur sitt ursprung i videoverket och är med sina olika lager återigen en syftning på de olika skikt av medvetande vi som människor erfar. Alla verken i utställningen har som gemensam nämnare den inre verklighet vi alla bär med oss. De tankar eller bilder som ryms inom oss och som genom sin natur inte kan förmedlas till andra. Löfströms verk blir därför ett medium som bryggar vårt inre jag med omvärlden.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under periden 4/4 – 12/5

Johanna Theander (text), Andréhn-Schiptjenko (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.