Publicerad 14 juni 2017 Av I Konsten väljer Med 5908 Visningar

Jumana Emil Abboud på Bildmuseet

Det är befriande att gå in i den palestinska konstnären Jumana Emil Abbouds värld på Bildmuseet i Umeå. En bildvärld som både är enkel och komplex på samma gång. Enkel genom de starka symbolerna, som likt utställningens titel Hästen, fågeln, trädet och stenen leder betraktaren in i ett arkaiskt landskap av minnen och drömmar men komplex genom mångfalden av bilder som skapar irrgångar och återvändsgränder. Bilden av en kvinna i en stor fisk fångar mig inledningsvis. En enkel teckning med referenser till religiösa myter men också förnimmelsen av att vara uppslukad och instängd.

Jag lyssnar på De två lejonungarna, ett av de muntliga verk som ingår i utställningen, inlästa av konstnären och översatta från engelska till svenska i utställningsbladet: ”Snart efter att pojken var född upptäckte de att ett får försvann varje natt och döttrarna bestämde sig för att hålla vakt…”. Det är sagor att låta sig översköljas av och det starka bildspråket i texten förflyttar en till en annan plats i en annan tid.

Abboud bygger verk av flera inramade bilder som täcker stora väggpartier. De har titlar som Landskap med och utan dig eller Balladen om kvinnan som lever bakom träden. Blicken irrar än horisontalt än vertikalt. Hur greppar man detta myller av motiv? Kanske det enda sättet är att följa Abbouds uppmaning i slutet av berättelsen om lejonungarna: ”Detta är min berättelse. Jag har berättat den och i dina händer lämnar jag den.”

Avslutningsvis står jag inför de stora väggmålningarna som kan beskrivas som geografier över minnets landskap, ett Palestina som är barndomens men också återkomstens plats. Karta över hemsökta platser i Palestina 1922-2017 bildar ett mentalt landskap över konstnärens men också kollektivets historia, minnen och föreställningar.

Abbouds verk balanserar på den där spända linan mellan det privata, ja nästan intima, och det gemensamma politiska. Jag ser ett land som både finns och inte finns, ett konstnärskap i exil men också i hemlandet. Och jag inser att det förmodligen endast är en smula som jag lyckas fånga i mina händer.

Katrin Sten

Foto: Bildmuseet, Östra strandgatan 30 B, Umeå. Utställningen pågår 20 maj -17 september 2017

Konstvetare och arkitekturhistoriker i Umeå. Intresserad av konstnärliga processer och urbana projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.