Publicerad 01 mars 2012 Av I Recensioner Med 20032 Visningar

Julia Peirone på Crystal

peironeVi möter dem överallt. Vi möter dem i det högljudda kompisgänget på tunnelbanan, i våra kompisars irriterande småsyskon, i bekantas blyga döttrar. Vi möter dem i uppkäftigt smink och utmanande klädsel; tuggummituggandes och ljudligt skrattandes. Vi möter dem med nedslagen blick och kritiskt poserande framför spegelväggen. Vi möter dem överallt. Jag talar om tonårstjejer: dessa varelser i gränslandet mellan barndom och kvinnlighet. Tjejer som på en gång är kaxigt nonchalanta och sårbart vilsna, inbjudande och frånstötande. Tjejer som med barndomens oskuldsfullhet utforskar sig själva och sin identitet. Tjejer på väg in i en värld av Kvinna.

Konstnären Julia Peirone har gjort till något av sitt signum att placera dessa flickor, tjejer, unga kvinnor i centrum för sitt skapande. På Crystal visas nu ett antal fotografier med just dessa tonårstjejer i fokus, samt ett antal enfärgade grafiska blad. Allt i pastellig färgskala. Det handlar om identitetssökande och ifrågasättande – en tveksam blick, en frånvänd gest, en hand som nyper i den egna kroppen som för att värdera den – och om tonårstidens starka behov av såväl kollektiv tillhörighet som av att vara en alldeles egen, unik, individ. Om att bli sedd. Och om att bli tittad på.

I tidigare serier, däribland bland Violet Vertigo och More than Violet, har Julia Peirone med nyfiken och öppen blick utforskat balansgången mellan det flickiga och det sexuella, mellan den medvetna posen och den okontrollerade gestens utsatthet. Det har varit fotografier som tvingat betraktaren att möta sin egen inre sexualiserande, ”manliga”, blick; som utmanat oss i våra förenklingar av och fördomar om tonårsflickan och hennes värld. Den aktuella utställningen är inte lika starkt sammanhållen som ovannämnda serier rent tematiskt och formmässigt. Det gör att upplevelsen spretar, inte blir lika insiktsfullt fängslande. Inte lika utmanande för betraktaren.

Styrkan hos Julia Peirone ligger annars i det genuina intresse och det allvar med vilka hon riktar sin  undersökande blick mot dessa tonårstjejer och deras värld; mot deras sätt att tänka på, tala om och se på sig själva. Peirone bjuder oss att kliva in i en värld vi erfarit, men i efterhand lätt banaliserar. En värld där ambivalensen får ta plats, vara central. En uppkäftig och självkritisk värld som finns överallt omkring oss.

Adress: Hudiksvallsgatan 4 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 19/2 – 17/3

Sara Skoglund (text), Crystal (foto)

19-årig konst- och litteratur intresserad student. Skriver och illustrerar för tidskriften ponton, samt läser introkurs i reklam på Berghs School of Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.