Publicerad 09 november 2016 Av I Gå och se! Med 8756 Visningar

Johanna Gustafsson Fürst på Belenius

jgf_2016_04-1Johanna Gustafsson Fürsts konst har taggarna utåt – både bokstavligt och bildligt. De skulpturala objekt hon nu visar på Belenius har en vass udd och en sällsynt visuell skärpa. Som ett slags sociala känselspröt eller projektiler vars uppdrag är att skapa förändring. Gustafsson Fürsts verk präglas av en rå energi och en punkig olydnad som avläser vår samtid.

Gustafsson Fürst gräver där hon står. Både till utseende och innehåll rotar hon bland vår kulturs restprodukter. Hennes kreativa materialkombinationer och experimenterande med stilkrockar har en otyglad poesi. Arbetet leder fram till objekt som både överraskar och övertygar. Hennes materiella bökande skapar en originell röst. Hos vem annars hade vi kunnat hitta en fungerande sammanställning mellan en bit format glas, ett stycke diabas och en begagnad whiteboard?  ”The Distribution” bildar ett podium över den nya tidens offentliga skulptur. Eller kanske snarare över en svunnen samhällelighet.

jgf_2016_08Bland våra gemensamma tecken finns en spegel som kallas ”Troll Face”, där glaset är grumligt. Vem hade hon tänkt skulle spegla sig där? Ett annat verk heter ”Escape Route” och är helt enkelt en utrymningsplan av den sort som hänger i alla offentliga lokaler. Gustafsson Fürst vänder den uppochner, täcker den med vit sprejfärg och ett stort rött kryss. En enkel bild, men samtidigt mitt i prick. Det vi trodde skulle skydda oss gäller inte längre. Vi måste hitta andra vägar.

Gustafsson Fürst har en sofistikerad primitivitet som öppnar för valfrändskaper, exempelvis Constantin Brancusi och Jimmie Durham. Där verk av den ene utsänder hoppfullhet, har den andres en intensiv direkthet. Gustafsson Fürsts objekt har båda uttrycken. Aggressiviteten finns exempelvis i ”New New Wave”, vars tentakler aggressivt sticker ut från väggen – en del är sågtandade, andra bara enkla bordsben skruvade rätt in i väggen. Hoppet finns i ”The Cloud”, ett verk av rep och trådstängsel som påminner just om ett moln som svävar i rummet. Beskriver det en väg ut?

Magnus Bons

Foto: Belenius, Jacobs torg 3. Utställningen “Expand Stretch Distribute” pågår mellan 27 oktober – 20 november 2016

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.