Publicerad 08 februari 2011 Av I Gå och se! Med 4249 Visningar

Johanna Ekström på Forum

ekstromI Forums källarlokal på Sigtunagatan visar Johanna Ekström 6 måleriska fotografier i mellanstora format, snyggt och eftertänksamt utplacerade i lokalens två rum. Fotografierna presenteras som subjektiva och emotionella snapshots som påminner oss om vardagens mysterier. Som betraktare känner jag mig lätt vilsen framför fotografierna. Att intrycket av bilderna filtreras både genom den dramatiska utställningstiteln “Innan allt ens är möjligt att förstöra” och bildernas enskilda titlar gör det inte lättare att hantera eller smälta dem. Tvärtom, mystiken tätnar och spänningen stiger. Efter utställningen lämnar fotografierna kvar minnet av ett mörker och vemod som gränsar till desperation, där behovet av en fast punkt eller som det står i utställningsbladet – fästpunkt, känns nödvändigt. Trots detta imponerar bilderna. I bilden “Kristallkronan/The Tempest (Marseille)” pendlar kristallampan som ett möjligt ankare längs ett vindpiskat fartygsskrov i storm. Omgivet av ett hav av oroliga skuggor. Bilden “Swimming pool (Soller)” efterlämnar lite samma känsla som en film noir. Samtidigt som den är vacker antyder den att något hänt, något inte helt lätt och kanske inte ens rätt men oåterkalleligt. Varje bild är lika full av substans som en nerskriven berättelse.

Utställningens styrka är att fotografierna hittar en bra balans mellan det litterära och det måleriska. Trots att varje bild upplevs som att ha läst en hel berättelse är det fortfarande bara en bild, och bilden blir aldrig en illustration utan bär med sitt eget språk fram en berättelse. Det är intressant. En bild som rör sig ut i rummet som ett eko av en berättelse mer än som en form, men lika påtaglig. Ekström uttrycker sig på många olika sätt. Hon kombinerar måleri, fotografi och installation med att ge ut diktböcker och samarbeta med koreografer och tonsättare. I Stockholm var hon senast aktuell med text till dansföreställningen “De herrelösa hundarna” på Kulturhuset, 2010. Ett samarbete mellan henne själv, tonsättaren Lars Åkerlund och koreografen Björn Eliasson.

Adress: Sigtunagatan 14, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 3/2 -10/3

Maria Johansson (text), Forum (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.