Publicerad 03 juni 2012 Av I Konsten väljer Med 3361 Visningar

Johanna Ekström på Björkholmen Gallery

Johanna Ekström ställer ut på Björkholmen Gallery fram till 14 juni. En ganska snabb uppföljning av utställningen på Galleri Forum för bara drygt ett år sedan. Hon har också hunnit med att ge ut en självbiografisk bok med namnet “Om man håller sig i solen”. En uppgörelse med en uppväxt där tingen upplevdes ha samma värde som relationen mellan människorna som omgav sig med dem. Med tanke på hur hon i utställningens fotografier använder solen som ljuskälla skulle detta också kunnat vara en passande utställningstitel. I stället har hon valt att kalla den Still Life vilket också passar och välgörande förstärker formen och det fysiska.

Utställningen visar mindre fotografier på uppställningar av glas, koppar, karaffer, skålar etc. Ett bananskal ligger nedtryckt i en kopp på en av fotografierna och även andra attribut av förgängligt slag dyker upp här och där. Fotografierna är tagna med en enkel kamera, kanske har hon till och med använt autofokus, och utan annan belysning än den som finns på plats vilket nästan uteslutande är solljuset. Flera av bilderna har tagits utomhus, kanske just av denna anledning. Bilderna har iscensatts på tillfälliga platser, i rum där man vistats kortvarigt och med medel som där står till buds. När ett föremål används av vem som helst som råkar bo på platsen för tillfället blir föremålets berättelse mer outgrundlig och denna aspekt tar sig också in i bilderna, Man får inte en känsla av att de har betydelse annat än tillfälligt och praktiskt för någon. Som en omskrivning för mänskliga relationer som är tillfälliga och utan kontinuitet, något som väl kan ha både fram och baksidor.

I denna ständiga och oavbrutet pågående aktivitet blir något synligt, likt en snigel som bär sitt hus på ryggen vart den går bär Johanna Ekström sitt bildmakande med sig. Hon lämnar det aldrig hemma eller låter det vila utan låter berättelserna fortsätta ta form där hon befinner sig, hon bär det hon behöver för att skapa med sig. Uttrycket kommer till stor del ur relationen mellan ljus och skugga, något hon tycks låta hända mer än styra. Skuggornas svärta känns ibland obarmhärtig, nästan bitter, och ljuset ibland så överexponerat att det blir förbrännande. Men även om hon ibland verkar gå väl långt ut på plankan så håller hon balansen och den lustfyllda leken med uppställningarna balanserar upp dystopin. Det lustfyllda syns dessutom mycket tydligare här än i hennes förra utställning som var mer präglad av en film noir känsla. Till utställningen har Johanna Ekström hunnit göra ännu en bok med texter och fotografier från olika projekt som hon kallar “Innan allt ens är möjligt att förstöra”. För övrigt samma namn som hennes förra utställning.

Adress: Kommendörsgatan 15, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 24/5 – 14/6

Maria Johansson (text), Björkholmen Gallery (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.