Publicerad 25 februari 2011 Av I Gå och se! Med 2757 Visningar

Johanna Billing på Crystal

img_3008Johanna Billing är en av Sveriges unga konststjärnor, med deltagande i de flesta namnkunniga biennaler i bagaget. Dessutom driver hon sedan länge det egna skivbolaget Make it Happen. Det är därmed svårt att hitta någon med större kulturellt kapital på dagens svenska konstmarknad (det skulle möjligtvis vara Mamma Andersson). Billing arbetar med videomediet som del av en social process, och hennes verk är resultatet av ett utsträckt händelseförloppp som först i klipprummet koncentreras och får en visuell dramaturgi.  Att pigga galleriet Crystal (f.d. Crystal Palace) lagt beslag på hennes senaste utställning av verket I’m Lost Without Your Rhythm (från 2009) är ett belägg så gott som något för att Stockholms konstliv nuförtiden faktiskt är mindre hierarkiskt än på länge.

I’m Lost Without Your Rhythm är resultatet av en workshop i Rumänien som den svenska koreografen Anna Vnuk gjorde med rumänska amtördansare och dramastudenter. Det är knappast någon Fame-parafras vi bevittnar: här finns inga spår av det dolda geniets väg till framgång eller den okända gruppen som obändigt bryter sig väg mot berömmelse. Billings klippteknik driver upp tempot och skapar en spänning i bildflödet som påminner  musikvideons språk, men innehållet är helt odramatiskt. Stundom kan vi ana symboliska referenser till den rumänska kulturkampen mot Ceausescu-regimens förtryck, där de unga studenterna gör ett koreografiskt uppror mot de gamla högskolebyggnadernas repressiva arkitektur. Ändå är det i första hand den lättsamma, streetsmarta och kreativa tonen man minns. Det fria skapandet som känns helt fritt, även om det går att ana den mörka historien i bakgrunden.

Adress: Hudiksvallsgatan 4B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 24/2 – 20/3

Anders Olofsson (text), Crystal (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.