Publicerad 15 juni 2016 Av I Konsten väljer Med 16692 Visningar

Jockum Nordström på Galleri Magnus Karlsson

JNI1611Längst i Jockum Nordströms utställning, när man passerat hans blyertsteckningar och akvarellerade collage, finns ett rum enbart med små objekt i kartong. Ett slags arkitektoniska skisser eller fantasibyggnader, både byggklossar och små färgmonument. Det är inte första gången Nordström visar sina pappbyggen, men det är ett unikt tillfälle att se så många samtidigt. De intar rummet med en nedtonad precision.

Scenerna i Nordströms teckningar och collage känns igen sedan tidigare, men vad gör det när verken förmedlar en sådan omsorg, intimitet och nödvändighet. Nordström är inte inriktad mot ”utveckling” i sin konst – här finns mer av ett fördjupat grävande i redan etablerade teman: sexualitet och relationer, formade med en skenbart naiv upptäckarlusta.

Egentligen har vi även sett objekten förut, men något har ändå hänt med dem. Framför allt experimenterar Nordström mer med färginslag nu, där de tidigare bestod mest av pappersvita kartongbitar. Han ställer enfärgade ytor i färgkrita mot varandra på ett sätt som för tankarna mot ett modernistiskt abstrakt utseende. Och det är passande eftersom formerna skvallrar om ett inflytande från funktionalismen.

JN1618aÄven om Nordströms små pappobjekt bär på sin egen bildvärld och sammanhang av orsaker, tycks de samtidigt synliggöra den underliggande konstruktionen i teckningarna. En bräcklig, men också oöm, rumslig struktur löper genom både hans människor och husskulpturer. Byggena håller sig upprätta, liksom personerna gör, men inte mycket kraft skulle behövas för att få dem ur fattning. Ödeläggelsen skulle vara total. Och objektens värnlösa övergivenhet rymmer ett mer blottat uttryck än teckningarnas psykiska berättelser.

Nordströms värld är uppbyggd av modeller för vårt inre. Han vränger malande processer ut och in. Men objekten visar endast ramverket, där finns ingen social polityr. Som om de befinner sig på en obestämd nivå mellan uppbyggnad och destruktion. Den kontrasten exponerar pappobjekten på ett både sakligt och sårbart sätt.

Magnus Bons

Foto: Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12. Utställningen pågår 21 maj – 26 juni 2016

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.