Publicerad 01 juni 2011 Av I Konsten väljer Med 3529 Visningar

Jockum Nordström och Marcel Dzama på Galleri Magnus Karlsson

JN&MDTillhör du dem som tröttnat på Jockum Nordströms i och för sig skickligt utförda men ack så förutsägbara klip-och-klistra-teckningar? Då kanske det finns hopp i alla fall. Nu ställer han ut tillsammans med kanadensaren Marcel Dzama, som han lärt känna hos galleristen David Zwirner i New York, där de bägge konstnärerna ställt ut samtidigt.

Denna gång rör det sig emellertid än något mer än en vanlig dubbelutställning. Konstnärerna har skickat material fram och tillbaka mellan sig över Atlanten, och således arbetat fram ett gemensamt uttryck där faktiskt de bästa av bägges världar kommit med. Och det menar jag att Jockum Nordström tjänat mest på. Marcel Dzamas bilder hämtar näring från en svunnen epok, där Ryska baletten och Jean Cocteau var hjältarna för dagen. I mötet med Nordströms mer populärkulturellt influerade figurer uppstår en sällsam känsla av samtida tidslöshet, en lekfull och smågalen existens som spelar flyhänt med de kulturhistoriska arketyperna. Ett speciellt plus för Dzamas videoverk, som förenar en kaxig retroattityd med humor av det mer intelligenta slaget.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 26/5 – 26/6

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.