Publicerad 10 september 2018 Av I Gå och se! Med 6471 Visningar

Joakim Ojanen på Christian Larsen

Christian Larsen i Stockholm fylls till brädden av Joakim Ojanens figurer i keramik och brons. Figurer som står själva eller interagerar med varandra, som verkar vänta på något eller är fullt upptagna med någon aktivitet. De är målade och glaserade i en för Ojanen typisk färgskala. Inspirationen till hans egensinniga uttryck kommer från graffiti och tecknade serier men är i Ojanens konst översatt till tredimensionell form i lera. Dock är han inte bunden vid något specifikt medium utan behärskar måleri likväl som skulptur i olika material. Formspråket känns däremot igen oavsett vilket medium han använder sig av.

Figurerna i Joakim Ojanens bildvärld är varken människor eller djur utan tycks vara hämtade direkt ur fantasin. I hans svar på Konstens frågeformulär berättar han att arbetsprocessen är organisk och figurerna får växa fram av sig själva i ateljén. Nästan som att de redan existerade och bara väntade på fysisk form.

Det är häpnadsväckande hur figurer som på inte direkt liknar människor har förmågan att uttrycka en sådan genuin mänsklighet. De uppvisar ett register av känslouttryck som kan ta betraktaren med storm och som gör det förvånansvärt lätt att identifiera sig med dem. De är sorgliga och glädjefyllda, tragikomiska och allvarliga och man känner framför allt en oväntad ömhet inför dem.

Joakim Ojanen har med ett liknande register av fantasifigurer precis avslutat en omskriven utställning på Richard Heller Gallery i Santa Monica, USA. Hans skulpturer och målningar har visats på flera utställningar internationellt och i Sverige. Ojanens verk berör och visar att konst inte behöver vara svårtillgängligt för att vara bra.

Johanna Theander

Foto: Christian Larsen, Hudiksvallsgatan 8. Utställningen pågår 23 augusti – 6 oktober 2018

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.