Publicerad 29 mars 2016 Av I Gå och se! Med 6268 Visningar

Joachim Carlsson på Uppsala konstmuseum

G0003Utställningstiteln ”A lot” pekar på olika valmöjligheter i betydelse och tolkning – alla lika giltiga; mycket, en parkeringsplats, en lott. Att konceptet har flera ingångar och utvägar upptäcker man snart. Former och välkända symboler som pilar, streck, bokstäver, vinklar och cirklar, frikopplade från traditionella sammanhang, sätter igång tankar och associationer i olika riktningar. Mina huvudspår: trafik, ett urbant system av information, allvar. Ska man följa regler och konventioner eller bryta mot dem och eventuellt orsaka kaos? Men också en lekplats, en spelplan; använd fantasin, prova dig fram, testa möjligheter, utforska konsekvenser. Det finns en utväg.

Som besökare måste du vara medveten om hur du går, åtminstone om du ska följa verkförteckningen: ”Rum 1; Från vänster medsols från dörren, omväxlande: ’Plats, byta plats’, ’Spot(s)’…” Den precisa angivelsen tillsammans med titlarnas flertydighet kan tolkas som en del av Joachim Carlssons idé. Mängden av verk och information leder åt olika håll och erbjuder flera möjligheter. Själv följde jag varken pilar eller förteckning utan gick jag lite som jag tyckte.

B0011I många verk hänvisas vi av pilar än hit, än dit. Maktgrepp eller lekfullhet? Joachim Carlsson utmanar vårt regel- och ordningssinne, tvångssyndromet att gå dit pilen pekar, att stå i rutan, hålla sig innanför strecket, följa angivelser. Mängdens auktoritet. Samtidigt med det tvingande och allvarliga finns leken och det obstinata: vad händer om man inte följer reglerna, pilarna eller linjerna? Om man bringar oordning i systemet och inte väljer väg? Vad händer om man dubbelparkerar, partiellt överlappar, kastar om bokstäverna, flyttar spelbrickan till den tomma platsen bredvid?

I utställningsrummen är symbolerna tagna ur sina traditionella sammanhang. Och målningarna begränsade till papperet, till serien av verk de ingår i, till rummet och slutligen utställningen. (Visserligen med referenser till andra konstverk och världen utanför.) Finns det bara en väg in i utställningen, en början och ett slut – eller är det vilseledande information? Tre vita, neutrala rum, i rum 3 finns en tunnelvägg med två svarta luckor och målningen ”In that corner”. Men låt dig inte luras, i rum 2 finns ett fönster. Men är det en öppning till frihet utan försök till styrning… knappast! Konsten ger möjligheter. Välj själv, gå din egen väg!

Marit Jonsson

Foto: Uppsala Konstmuseum, Drottning Christinas väg 1E, Uppsala. Utställningen pågår 19 mars – 8 maj 2016

31 mars konstnärssamtal och release för katalog med texter av  Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Anders Olofsson och Daniel Werkmäster

Marit Jonsson är konst- och litteraturvetare, Master of Arts, kulturskribent på Formom med speciell inriktning mot samspelet mellan text/bild/människa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.