Publicerad 16 mars 2010 Av I Gå och se! Med 4943 Visningar

Jacob Dahlgren och Johan Löfgren på Galleri Leger

lofgren_leger”Ms Pac-Man-gul”, ”PC-grå” och ”Eyvind Johnsons tistel-rosa” är några av de nya färger som Johan Löfgren presenterar i utställningen ”New abstractions” på Galleri Leger i Malmö. Färg har alltid intresserat Löfgren och i serien ”Confession of a Color-Eater” sammanfattar han sin nya färgkarta. Löfgren hämtar sina färgreferenser från populärkulturen, som dataspel, tuggummin och liknande men också från den klassiska kulturens portalgestalter med nobelpristagaren Eyvind Johnson, psykologen Sigmund Freud och konstkritikern Clement Greenberg i spetsen. När vi pratar om färg säger vi oftast inte bara röd utan associerar det röda till ett föremål eller en egenskap för att förstärka färgens betydelse, som vin-röd, blod-röd etc. Nya generationer skapar nya associationer utifrån sina upplevelser och för den generation som vuxit upp med datorer och dataspel så blir ”Pac-man-gul” lika självklart som solgul och PC-grå som cement-grå. Ta bara färg nr 149 i Löfgrens färgskal: ”Miyamoto / van Gogh Skyblue” som är den blå färgen som återfinns på himlen i spelet ”Super Mario” skapat av den japanska spelskaparen Shigeru Miyamoto, men som även återfinns i van Goghs palett. Det är en färg som har präglat en hel generation och du lär nog hitta fler unga som vet vilken färgnyans himlen på Super Mario har än himlen på en känd tavla av van Gogh. 

dahlgren_legerÄven Jacob Dahlgren har i utställningen på Galleri Leger färgen i fokus, eller rättare sagt variationen av ett färgtema. I verket ”14 days with red and white” har konstnären burit en röd-vit randig tröja under fjorton dagar. Signalementet verkar inte speciellt svårt att beskriva, men en röd-vit tröja öppnar upp för en hel del tolkningar. Vilken bredd och ordning var det mellan ränderna, vilken nyans av röd hade tröjan, var det en långärmad, kortärmad tröja, fanns det knappar, fickor osv. Variationen på något så enkelt som röd-vit ränder blir plötsligt ganska komplext och variationsrikt. I 14 fotografier och 14 målningar undersöker Dahlgren en komplexitet som man kan hitta i enkla former och färgkombinationer om man börjar upprepa och variera det i större skala. Det ligger nära till hands att tänka på fraktaler när man ser dessa abstraktioner. Fraktaler skapar också abstrakta mönster med hjälp av en matematisk formel som bygger på upprepning av enkla element.

Bilder (uppifrån och ned): Johan Löfgren, Jacob Dahlgren

Adress: Dockplatsen 8, Malmö
Utställningen pågår under perioden 12/3 – 7/4

Mathias Jansson (text), Galerie Leger (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.