Publicerad 17 oktober 2013 Av I Konsten väljer Med 7418 Visningar

Inta Ruka på Fotografiska

Style: "vvv"När jag står inför Inta Rukas fotografier startar en resa bakåt i tiden. Hennes svartvita porträtt av människor på den Lettiska landsbygden ser ut att vara tagna på 1940-talet. Men de allra flesta är från 1980-talet. De slitna miljöerna, mönstren i personernas kläder och deras frisyrer – dessa och liknande tidsmarkörer stämmer inte alls med våra från samma tid. Inte heller är deras allvarliga blickar något jag förknippar med vårt pastellfärgade 80-tal. Människornas ansiktsuttryck rymmer tydligt erfarenheter orsakade av en helt annan historisk bakgrund. Bilderna speglar ett existentiellt avstånd som är svårt att greppa.

Ändå fångar Rukas fotografier betraktaren från första stund. Hennes klassiska kompositioner och sällsynt känsliga tillvaratagande av ljuset gör att vi omedelbart upprättar en förbindelse med personerna i bilderna. Rukas arbetsprocess grundar sig i en inväntande och respektfull hållning inför de hon porträtterar. Bilderna kommer ur ett ömsesidigt byggande av förtroenden, där tiden som lagts ner i fotografierna går att ta på.

Utställningens titel “You & Me” syftar inte bara på innerligheten som uppstår mellan Ruka och personerna i hennes fotografier. Den pekar också på vänskapen mellan Ruka och filmaren Maud Nycander. Två av Nycanders dokumentärer ingår i utställningen, dels Fotografen från Riga som är ett vänporträtt av Ruka och tidigare har visats på SVT, och dels den helt nya filmen “Road’s End”. Den handlar om Daina Stebere, en gammal kvinna som lever nästan helt isolerad på den lettiska landsbygden. Hon och hennes två barn förekommer i många av Rukas fotografier, men där är barnen små och i filmen har de flyttat utomlands. Dainas situation påminner mycket om Stig-Anders Svenssons, mannen som skildrades i filmen “Hästmannen” för några år sedan. Att inkludera Nycanders filmer i utställningen fördjupar förståelsen för Rukas fotografiska process, men gör samtidigt att urvalet av fotografier koncentreras till Rukas tidiga bilder. Det hade varit intressant att se även de personer som hon porträtterat under senare tid.

Adress: Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/10 -8/12

Magnus Bons (text) Fotografiska (foto)

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.