Publicerad 15 april 2019 Av I Konsten väljer Med 1187 Visningar

Here´s looking at you på Sven-Harrys

Hatte Stiwenius, Clodalkin, Dublin, 1983

Vill du se garanterat fantastiska fotografier ur Hasselbladstiftelsen samling gäller det att nu bege sig till Sven-Harrys Konstmuseum. Väggarna är mer eller mindre tapetserade av porträttbilder på människor av såväl äldre som yngre fotografer. Ett besök i utställningen Here’s looking at you är lite som en snabbsökning på Google där rummen och väggarna består av stora anhopningar av bilder där människor antingen tittar åt höger, åt vänster, rakt in i kameran eller vänder kameran ryggen.

Jag vet inte om det är ett lyckat grepp att få syn på någonting? Snarare osynliggörs det generöst tilltagna antalet bilder i en allt för konceptuellt smal och tät hängning. Men det blir å andra sidan mycket att upptäcka. Och då slås jag inte minst, utan mest av Astrid Bergman Sucksdorfs bilder från Hamburg och Amsterdam, av Kerstin Bernhards porträttkonst och av Hatte Stiwenius och Per LB Nilssons irländska resebilder.

Susan Meiselas, 1978

I utställningen blandas när och fjärran. Här finns många bilder som visserligen tillhör mycket namnkunniga fotografer men som inte direkt ofta visas upp. Roligt att se fotografier av Susan Mieselas maskerade Sandinistas, och verk av Jim Dine sida vid sida med svenska Daniel Andersson och Johannes Samuelsson.

Man kan nog lugnt säga att samtliga fotografier/verk/bilder är fråntagna sitt sammanhang och sin upphovsman eller kvinna. Nivelleringen möjliggör att subjekten träder fram tydligare. Ingrid Bergman och Elis Sinistö dominerar med en repetition av deras subjekt i utställningen genom Lennart Nilsson, Kerstin Bernhard och Jan Kailas kameralinser.

Men här finns så mycket mer att se och upptäcka. Om fotografi, komposition, porträttkonst och inte minst om Hasselbladstiftelsens omfattande verksamhet. Gå och se!

Björn Larsson

Foto: Magnus Bons. Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10. Utställningen pågår 27 februari – 19 maj 2019

Björn Larsson är en konstnär baserad i Stockholm. Hans arbeten och tematik behandlar nation och nationalitet sett genom berättelser om natur och landskap. Han använder ofta olika dokumentära strategier och fotografering är ett viktigt redskap såväl som ett ämne i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.