Publicerad 20 mars 2012 Av I Konsten väljer Med 3685 Visningar

Helmer-Petersen, Liveröd, Kucharska på Galleri Lars Olsen

Bredgade har historiskt sett varit Köpenhamns främsta och mesta galleristråk. Men på senare år har fler och fler gallerier öppnat i gamla industrilokaler i Kødbyen eller kring Carlsbergs bryggeriområde. Och framöver kanske också ett industri- och lagerkvarter på norra Amager upplever samma förvandling: först ut är i alla fall Galleri Lars Olsen som öppnade förra året i stora och mycket fina lokaler.

Genom sitt samarbete med Galleri Thomas Wallner – tidigare i Malmö, nu i Simrishamn – har flera svenska konstnärer visats: Nichlas Winmalm, Charlotte Walentin, Leif Holmstrand. Och för tillfället ställer Jonas Liveröd och Aleksandra Kucharska – född i Polen och utbildad på Konsthögskolan i Malmö – ut tillsammans med den 92-årige danske fotografen och konstnären Keld Helmer-Petersen. Det är inget utpräglat grupprojekt, utan snarare tre separatutställningar – men mellan konstnärerna finns ändå ett samband, ett släktskap, kanske framför allt i det grundläggande hantverket, handens känsliga rörelser, färgerna, svart och vitt.

Men det är också stor skillnad mellan Liveröds vilda, humoristiska och intrikata interiörteckningar som kombineras med diverse objekt, fotografier, nät, snören, förstoringsglas, skulpturala installationer, Helmer-Petersens fotografik (bilden), inskannade motiv som på digital väg bildar komplexa mönster, och Kucharskas lugna, nedtonade blyertsverk av såväl figurativa – en husfasad, en persienn – som mer abstrakta element. Och tillsammans visar dessa konstnärer hur det enkla, metodiska arbetet kan utvecklas i olika riktningar utan att dess egen betydelse förminskas eller försvinner. Kärnan finns med andra ord alltid kvar.

Adress: Uplandsgade 56, Köpenhamn
Utställningen pågår under perioden 3/3 – 7/4

Mikael Andersson (text), Galleri Lars Olsen (foto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.