Publicerad 24 januari 2013 Av I Gå och se! Med 3867 Visningar

Hans Jörgen Johansen på AnnaElle Gallery

hansjorgen_stor-2029660022AnnaElle Gallery ställer i skrivande stund ut konstnären Hans Jörgen Johansen. Johansen har under senare tid uppmärksammats för vinsten av JCDecaux pris ”The Art Break” vilket praktiskt innebär att hans konst kommer att presenteras på bushållplatser runt om i Sverige under 2013. Motivationen från juryn (som består av Mårten Castenfors, Pontus Bonnier, Charlotte Gyllenhammar, Marina Schiptjenko och Carina Herly) löd: ”Johansens fotografier är ödsliga, vackra och besatta och i dem genomgår naturen en storslagen metamorfos: en återfödelse. Perspektivet svindlar: det lilla blir plötsligt stort och det stora så litet, i en aldrig stillad rörelse”. En träffande och självklar beskrivning av Johansens verk, landskap uppbyggda av mögel och förruttnelse, fotograferade som ödslig natur med en ofta försvinnande horisont. Samtidigt som man intellektuellt känner till fotografiernas perspektiv, att det är en mikrovärld Johansen byggt upp blir man likväl överväldigad av det vidsträckta perspektiv.

På AnnaElle Gallery visas Johansens senaste serie inspirerad av textildesign. Under lanskapets ödsliga horisont anas loggorna från några av världens största modehus. När Johansens arbeten och bilder diskuteras handlar det oftast om det mentala landskap som presenteras i fotografierna. Detta är både intressant och riktigt men i denna senaste serie anas också en stor dos med både ironi och samhällskritik. De annars så grällt färgglada eller klassiskt präglade Louis Vuitton-loggorna täcks av ett tjockt lager damm. En oändlig öken som dragit in över konsumtionshysterins bjärta landskap. I slutet är detta allt som återstår, fast ändå inte. Här hamnar vi återigen i bildernas fälla, de minner om ett sådant enormt perspektiv att vi glömmer bort att de egentligen består av små mikrolandskap. Johanson har återigen visat på de vidunderliga kontrasterna mellan det svindlande höga och det lilla.

För den som inte har möjlighet att ta sig till AnnaElle Gallery hoppas jag att ni får en skymt av Johansens bilder på någon av Sveriges busshållplatser, men för den som kan rekommenderar jag verkligen ett besök på Riddargatan 41 i Stockholm.

Adress: Riddargatan 41, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 12/1 – 10/2

Johanns Theander (text), AnnaElle Gallery (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.