Publicerad 19 november 2010 Av I Gå och se! Med 3714 Visningar

Hanna Sjöstrand på Stene Projects

sjostrandHanna Sjöstrand gick förra året ut Konsthögskolan i Malmö, och fick även Edstrandska Stiftelsens stipendium. Nu slår hon till i Stene Projects råa men meditativa projektrum med en utställning bestående av målningar föreställande hundanusar i extrem närbild. Effektsökeri? Knappast. De flesta hundägare är ju vana vid att stirra rakt in i djurets bakdel under promenaderna, och just denna kroppsdel spelar inte en oviktig roll i hundarnas sociala liv. Det är nästan bara vi människor som slipat bort alla reminiscenser av mer eller mindre obehagligt kroppsligt avfall i vårt relationsskapande beteende.

Men Sjöstrands bilder pekar även i en annan riktning, mot konstnärer som Goya och förromantikerna där mörka avgrunder öppnar sig i det vilda landskapet, schakt genom vilka vi handlöst faller ned i Intet. Den basala vardagens små mysterier visar sig således ha förbindelse med existensens urgrund. Utställningens pressmaterial talar om Hegels Världens natt, men fullt så filosofisk behöver man kanske inte bli. Det räcker ett bra stycke med att låta sig facineras av ett måleri som tar ut svängarna och låter sensualismen bli precis så lortig som man i hemlighet understundom önskar att den kunde vara.

Adress: Brunnsgatan 21 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 12/11 – 4/12

Anders Olfsson (text), Stene Projects (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.