Publicerad 14 september 2013 Av I Konsten väljer Med 4233 Visningar

Gustaf Lilliestierna på NAU Gallery

GL025_800Definieras konstnären av en konstutbildning eller av de verk hen producerar, eller kanske lite av båda? Gustaf Lilliestierna som NAU Gallery visar till den 21 september har redan en rad utställningar i ryggen trots sin unga ålder (han är född 1992). Som en av de yngsta någonsin att medverka i Liljevalchs Vårsalong och med en separatutställning på Nynäshamns konsthall i bagaget är han inte obekant för Stockholmspubliken. Nu i höst påbörjar han sin BFA i fri konst på Konstfack men Lilliestiernas konst talar redan ett tydligt och väldefinierat språk.

Med en dedikation till fotorealistiskt måleri hamnar Lilliestiernas bilder lite väl nära den där biten av verkligheten som vi ofta både aktivt och omedvetet förtränger. Lilliestiernas målningar är samtidigt detaljerade och avskalade. En grupp människor i mörka kläder står tillsammans utan att på något sätt verka relatera till varandra. Blickarna möts inte. Människorna i bilderna verkar absorberade i sina egna, inre världar. Lilliestierna beskriver själv temat i sina verk som det ständiga utbytet mellan lustmissbruk och besvikelse, alla löften vi ger oss själva men som vi alltid verkar bryta. Varje dag börjar vi banta och varje dag misslyckas vi och får skjuta det på morgondagen. Här representerar Lilliestiernas målningar både det kollektiva och högst individuella i just detta beteende. Trots att vi alla sätter upp personliga mål och misslyckas är det inget vi nödvändigtvis delar med varandra. Vi väljer att vara ensamma i en stor folksamling precis som människorna i Lilliestiernas bilder.

I utställningen ingår även en del av Lilliestiernas patternpaintings. Dessa målningar menar Lilliestierna fungerar som terapi för honom. När han märker en tendens till att skjuta upp saker till  morgondagen använder han patternpaintings som en form av distansering. De påminner starkt om fraktaler och förutom dessa matematiska referenser finns även en tydlig koppling till Lilliestiernas tematik runt självbedrägeriet. Att varje dag skjuta upp saker och den isolering detta kan skapa trots att det är någonting vi alla brottas med. I dessa patternpaintings föds individen på nytt i varje upprepning liksom de löften man ger sig själv föds på nytt, åter och åter igen. Lilliestierna är trots sin unga ålder redan en konstnär att respektera och det ska bli spännande att följa hans framtida karriär.

Adress: Hudiksvallsgatan 4 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 22/8 – 21/9

Johanna Theander (text), NAU Gallery (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.