Publicerad 28 augusti 2014 Av I Gå och se! Med 4081 Visningar

Goshka Macuga på Lunds konsthall

Goshka_Macuga2För den som ännu inte har hunnit se sommarens utställning Tala till publiken av Goshka Macuga på Lunds konsthall är det hög tid att göra det nu. Titeln låter kanske inte så upphetsande. Icke desto mindre är just kommunikationen med publiken något som alla involverade i en utställningsproduktion på ett eller annat sätt måste förhålla sig till.

Något fel på presentationen av konstverken i utställningen är det knappast. Det första som möter en vid ingången är ett stort iögonfallande collage som tar upp en hel lång vägg ända upp till taket. Om det inte vore för att man redan visste om det hade det varit svårt att tro att det inte är ett svart-vitt fotografi utan ett textilt verk, närmare bestämt en av konstnärens maskinvävda gobelänger. I Lost Forty (2011) är det huvudsakliga fotot taget på ett omdebatterat skogsparti. Bland träden är bilder av människor förknippade med konstinstitutionen där collaget först visades, till exempel Marcel Duchamp, inklistrade. Samma tillvägagångssätt använder konstnären sig av i två gobelänger där hon utgår från Documenta (13) i Kassel och i Kabul.

Förutom att Goshka Macuga ofta har konstinstitutionen som utgångspunkt tar hon också gärna upp konstens förhållande till omdebatterade samhällsfrågor. I On the nature of the beast (2009) utgår hon exempelvis från den symboliska övertäckningen av en reproduktion av Pablo Picassos Guernica (1937) vid entrén till FN:s säkerhetsråd i samband med att Colin Powell talade inför pressen om USA:s krigföring i Irak 2003. I ett nytt platsspecifikt verk tar konstnären även upp den lokala debatten om Lunds konsthall. De samlade tidningsklippen ger perspektiv på hur den i våras eskalerade och fick smått absurda proportioner när kulturnämndens ordförande gick så långt att han krävde konsthallschefens avgång. Detta utan att ta hänsyn till den del av publiken som faktiskt uppskattar konsten i Lunds konsthall. Gå och se!

 Adress: Mårtenstorget 3, Lund
Utställningen pågår under perioden 14/6-31/8

Lena Karlsson (text), Lunds konsthall (foto)

Konstintresserad Lundabo med bland annat en filosofie magisterexamen och påbyggnadsutbildningar i kultur- och vetenskapsjournalistik i bagaget. Förutom att vara en av Konstens skribenter arbetar jag som allmänjournalist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.