Häromdagen kom beskedet att Galerie Forsblom lägger ner sitt galleri i Stockholm och koncentrerar sin verksamhet till Helsingfors. Personalen är uppsagd men nuvarande utställningar med Lars-Gunnar Nordström och Nicklas Randau är förlängda tills vidare och går att besöka efter överenskommelse. I galleriets pressmeddelande sägs inte ekonomiska svårigheter vara anledningen, istället förs den osäkra situationen som corona-viruset skapat fram som en direkt orsak till stängningen.
Men att medelstora gallerier får allt svårare att överleva är en tendens det talas om internationellt. Kanske är detta det första svenska tecknet? Konstvärldens mega-gallerier tar över en allt större del av marknaden, som genomgår en omfattande omstöpning där mycket av försäljningen numera sker på mässor som Art Basel och Frieze. Nätförsäljningen skjuter också i höjden och det har till och med spekulerats i att traditionella fysiska gallerier är på väg att försvinna.
Där är vi inte ännu, långt ifrån, och den svenska marknaden är också för liten för mega-gallerier. Här drivs de flesta gallerierna av en eller ett par personer. Om det är en fördel eller en nackdel i corona-tider återstår att se. Men säkert är att varje galleri som stänger gör konstlivet mindre.
För att uppmärksamma regeringen på galleriernas utsatta situation, med stängda utställningar och framflyttning av inhemska konstmässan Market, har Galleriförbundet skickat en skrivelse till kulturministern. Eftersom försäljningen på gallerierna i princip upphört lyfter man där fram förslag på att tidigarelägga årets konstinköp från det offentligas sida.
Stora aktörer som Moderna museet och Statens konstråd meddelar nu att de kommer att göra just det. Och det är bra, för ett ekonomiskt inflöde behövs omedelbart. Men Galleriförbundet vill också att det skjuts till mer pengar att handla nyproducerad konst för via gallerier. Det skulle ha direkta positiva effekter för Sveriges konstnärer, åtminstone för de som är knutna till ett galleri. I Norge har Nationalmuseet redan höjt årets inköpsbudget till 30 miljoner norska kronor, och Artnet.com uppger att i Tyskland tillförs den kulturella sektorn hisnande 50 miljarder euro i form av stipendier och lån.
Att något liknande måste göras även i Sverige tycks självklart, eftersom varken Moderna museet eller Konstrådet har tillnärmelsevis den typen av belopp att köpa konst för.
Gallerierna är heller inte bara en eventuell inkomstkälla för de som ställer ut där; för unga konstnärer är det också en viktig väg in i konstvärlden. För mig och andra kritiker innebär galleriernas utställningar så klart både arbetstillfällen och en betydelsefull fördjupning inom vårt område. Och för den genomsnittliga besökaren betyder ju gallerierna att man helt gratis kan ta del av massor med samtidskonst. Som i stort sätt bara finns att se just där.
Magnus Bons
Installationsbilden från Galerie Forsbloms pågående utställning med Nicklas Randau