Publicerad 03 april 2018 Av I Gå och se! Med 12130 Visningar

Fruit Salad på CRUM Heaven

I en liten trång lokal vid Götgatan ligger galleriet CRUM heaven. Det är kanske inte det minsta galleriet i Sverige men det hamnar förmodligen i topp fem. Fönstren är fulla med gröna växter, väggarna är målade i allsköns färger. Mitt i rummet finns en bar som är täckt av Anna Nordströms små låtsaspengar (th). På golvet står en form i trä, det är inte helt tydligt om det tillhör utställningen eller inte.

Curatorerna Sunna Hansdóttir och Joakim Ojanen har samlat 11 konstnärer här i en utställning som passande nog heter Fruit Salad. Precis som en fruktsallad är konstverken en eklektisk blandning av goda ingredienser. Gemensamt för de flesta konstnärerna är ett intresse för yta och material. Det ger taktila verk där en sorts gemenskap kan skönjas trots olikheter och varierande tekniker och medium.

Anna Nordström, som om några dagar ställer ut på Hangmen Projects i Stockholm och senare i vår på Hälsinglands Länsmuseum, deltar med en rad olika textila verk. De visar hennes unika blandning av humor och allvar tillsammans med en djup kunskap om det textila hantverket. Samma känslighet för materialet visar även Erik Öberg i sina delikat formade, nästan helt abstrakta skulpturer (tv). Fjädrar och detaljer från naturen får verken att påminna om djur men samtidigt är de helt unika i sin form.

Även Sandra Leandersson arbetar främst i textil och hennes verk drar ofta åt det skira, ibland transparenta. Syftningar till naturen och dess mönstervärld är återkommande i hennes produktion. På CRUM Heaven ställer hon ut textila skulpturer med broderi som är både tekniskt skickligt och för tankarna till det ljuva i naturen.

Lekfullhet och keramisk experimentlusta visar Karin Hagen upp med ett antal vaser. Hon har examen från Konstfack precis som flera andra av konstnärerna i utställningen. Bland dem även Hanna Andersson och Jakob Ojanen. Hanna Andersson är också aktuell med en utställning på Galleri Thomassen i Göteborg. Hennes senaste verk exploderar av färger men det finns ett mörker i det sätt på vilket Andersson låter färgerna flöda över ytan, som en okuvlig kraft som inte kan tämjas (överst). Jakob Ojanens måleri (th) å andra sidan är kontrollerat och kontemplativt. En strikt geometri genomsyrar hans senaste verk, som tidigare lutat åt ett mer dynamiskt uttryck.

Johanna Theander

Foto: CRUM Heaven, Högbergsgatan 38. Utställningen pågår 23 mars – 18 maj 2018. Öppet torsdagar 18:00-21:00. Medverkande konstnärer är Erik Öberg, Karin Hagen, Rebecka Bebben Andersson, Tove Dreiman, Sara Forsström, Anna Nordström, Hanna Andersson, Christoffer Billebo, Jakob Ojanen, Elin Nilsson och Sandra Leandersson

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.