Publicerad 24 oktober 2012 Av I Konsten väljer Med 3273 Visningar

Fredrik Söderberg på Galleri Riis

Konstnärernas relation till den andliga världen är i stort sett lika gammal som konsten själv. Även i våra sekulariserade dagar gör den sig påmind – kanske just därför att den sekulariserade världen inte unnat erbjuda svar på alla de eviga frågorna. Det blir alltid en existentiell rest kvar som inte kan förklaras, alltid frågetecken som inte rätas ut. Kanske är det därför konstnär som Hilma af Klint fortsätter att locka publiken. Men det är inte grävandet i klassikermyllan som producerar intressanta konstverk med stabil position i samtiden. Häromåret visade exempelvis Christine Ödlund att det går utmärkt att kombinera historisk esoterica med modern vetenskap för att på så sätt kasta nytt ljus över människans längtan efter en kunskap bortom sinnevärlden.

Fredrik Söderbergs konstnärskap rör sig inom en snarlik tematik. Hans stora, närmast maniskt detaljrika akvareller fungerar som samlingsplatser för andlighetens alla symboler och visuella praktiker. Hur mycket av detta som bottnar i ett eget religiös sökande må vara osagt, det räcker förmodligen med att man förnimmer det meditativa element som måste finnas i kärnan av Söderbergs oerhört detaljerade och omsorgsfulla arbetsprocess. Det är med andra ord vägen som är intressant, kanske inte målet sig. Han tolkar och omtolkar en redan etablerad symbolvärld s.a.s. med en annan teckentabell installerad, för att tala i dataspråktermer.

De nya verk han visar väver samman olika religiösa och allmänandliga traditioner med varandra i en sömlös helhet där man inte anar vad den ena slutar och den andra börjar. Några stora, lite med impressionistiska och abstrakta akvareller finns också med, men de har inte riktigt samma förmåga att övertyga som de symbolbaserade verken. Inte så konstigt, när allt kommer omkring: det är svårt att inte låta sig gå förlorad i myllret av små detaljer som gör varje del av bilden till ett konstverk i enlighet med den klassiska modell där mikrokosmos speglar makrokosmos. Söderberg bjuder inte direkt på några nyheter, men det är å andra sidan inte på denna punkt han konstnärskap har sin styrka utan i dess benhårda konsekvens.

Adress: Rödbotorget 2, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 4/10 – 11/11

Anders Olofsson (text), Galleri Riis (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.