Publicerad 03 juni 2012 Av I Gå och se! Med 2871 Visningar

Fredrik Hofwander på Stene Projects

Fredrik Hofwander är en konstnär som i ord och gärning hyllar det långsamma skapandet. Han har en utgångspunkt i den fotografiska bilden, men det är knappast några snapshoteffekter han eftersträvar. Han fogar samman collage av flera olika bilder, för att i nästa steg teckna av collaget med blyerts. Eftersom han använder sig av en mycket tunn penna är arbetsuppgiften han ålägger sig oerhört tidskrävande, nästan meditativ. Det blir en hel del tid över för att filosofera över världen och livets mening när teckningarna växer fram, streck för streck.

I sin nya utställning har Hofwander valt ett perspektiv som kombinerar det närgångna betraktandet av den lilla världen med den storögda upptäckten av den stora världen, här representerad av storstaden New York. Vi kan känna igen oss i besökarna som utan ett ord blir stående helt stilla på Times Square. Samtidigt är det något i stämningen bilden förmedlar som inte synkar helt och hållet. Ljuset påminner om det man kan se på fotografier tagna av mindre erfarna hobbyfotografer, och härnoch var finns det detaljer som inte stämmer. Det är som om världen vecklats ut på en dataskärm med alltför långsam uppdatering; den blir till bit för bit, och det är bara tur om allt till slut ger ett intryck av att hänga samman.

I konstnärens sällskap formas bilden av en värld som inte är helt kontrollerbar, och som heller inte motsvarar schablonbilden av världsmetropolen. Där möter vi nämligen också de mörkare sidorna av staden, dock utan att det märks explicit. Bara en ominös stämning pyser ut ur bildplanet, och en gatuorkester i skojiga djurdräkter känns plötsligt riktigt otäcka. Det är uppenbart att Fredrik Hofwanders konstnärskap är på väg att skruvas åt och koncentreras på ett spännande sätt vilket bådar gott för framtiden.

Adress: Brunnsgatan 21 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 24/5 – 16/6

Anders Olofsson (text), Stene Projects (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.