Publicerad 17 september 2009 Av I Konstkommentarer Med 1520 Visningar

Flyktiga värden som består

weberg1Den 9:e september 2009 släppte konstnären Anders Weberg sitt videoverk 090909 på Internet och raderade sedan alla kopior på sin egen hårddisk. För ett år sedan, närmare bestämt den 8:e augusti 2008 (som faktiskt var samma dag som OS i Beijing invigdes) släppte Weberg ett liknande verk med namnet 080808. I Kina anses åttor har en lyckobringade effekt, och även 9:or har en speciell betydelse i Kina.

– Till exempel läste jag att 999 på kinesiska betyder långvarig. Det tycker jag är passande då hela idén med mitt projekt är att det ska vara flyktigt.

Det flyktiga är själva kärnan i 090909. Det är inget verk som ska bevaras för all framtid eller bli del av någon museisamling. I stället ligger det konstnärliga värdet, som i mycket annan samtidskonst, i själva processen. Filmen blir lite som en performance. Själva filmen som delas ut är bara en del i verket och har inget eget värde, poängterar Weberg.

Rent tekniskt innebär releasen av filmen 090909 att den delas ut på ett peer-to-peer-nätverk. Peer-to-peer (P2P) bygger på att man har två eller flera datorer som delar filer mellan varandra, utan att någon server är inblandad, förklarar Weberg. Det kan vara film, TV-serier, musik, bilder, program och så vidare. Till skillnad från Youtube och alla de andra videosajterna laddar man inte upp en film på en hemsida utan man delar ut filen direkt från sin dator. Det finns olika så kallade nätverk och program att använda sig av. Anders har valt att dela sina filmer med bittorrent, som är den mest använda lösningen, men det finns också flera andra stora P2P-nätverk som fungerar annorlunda.

Efter att filmen har delats ut på nätverket raderar Anders alla kopior på sin egen dator vilket är en del av hela idén med filmerna. Trots det kan det vara lite ångestladdat att göra så, det är ju många timmars arbete som ligger bakom filmen:

weberg2– När jag sitter och tvekar ett litet ögonblick medan rutan på skärmen säger ”Är du säker att du vill ta bort katalogen 090909 och allt innehåll?” (327 gigabyte fram till 090909), och sen trycka bort ett halvårs jobb… Då peakar mitt konstnärliga värde för mig.

Man undrar ju förstås vad som hände med filmen 080808? Det har nu gått mer än ett år sedan den delades ut på nätet.

– Ingen aning. Efter att jag delat ut och raderat min kopia försvann den ganska omgående. För min del är verket klart när jag raderat mitt original och min kopia är utdelad i ett exemplar.

Men vad händer om något museum eller institution vill köpa en kopia av filmerna?

– När det gäller de verk som jag delat ut så har jag inga kopior själv, så om någon vill köpa ett ex får man ladda ner ett eget om det finns kvar. Så har det varit när man har velat arrangera visningar av verken. De har laddat ner en egen kopia. Jag vet att om de hinner få ner en kopia av 090909 kommer en filmpool i Winnipeg, Kanada att arrangera en hel 9-timmarsvisning. Skulle sedan någon vilja betala för det, så varför inte? Då ställs verkligen frågan om värdet av en digital kopia på sin spets.

Att komma över en kopia av 090909 är kanske inte så lätt för den som inte är van att använda peer-to-peer, och vem vet om filmen ens finns kvar imorgon på nätet? Så för säkerhets skull, för den framtida historieskrivningen, så får Anders avsluta med att själv beskriva vad filmen handlar om:

– Filmen 090909 är en 9 timmar, 9 minuter, 9 sekunder och 9 bildrutor lång film som visar upp en del av de platser som jag besökt under 2009. Material från bland annat Marrakech, Berlin och Polen mixas med material från Malmö där jag är bosatt. Allt material är filmat med mobil telefon som sedan förstorats och processats till en 9 timmar lång ambient experimentell audiovisuell resa.

Anders Webergs hemsida: http://www.recycled.se/

2009-09-17 Mathias Jansson (text), Anders Weberg (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.