Publicerad 10 maj 2011 Av I Gå och se! Med 8803 Visningar

“First Drop” på Galleri Riis

KonstakademienSverige är ett land i globaliseringens gatukorsning. Svenska gör karriär utomlands som aldrig förr samtidigt som svenska och utländska företag turas om att etablera sig på respektive länders hemmamarknader. I kulturvärlden är rörelserna dock trögare. Visserligen deltar svenska gallerier sedan flera år tillbaka i utländska konstmässor som Art Basel och Armory Show, men utländska gallerier har vi inte sett mycket av på svensk grund annat än på exempelvis konstmässan Market.

Tunga norska kvalitetsgalleriet Riis har varit flitig Market-deltagare i stort sett sedan mässan startade sin verksamhet. Nu har man slagit upp portarna för sin svenska filial, belägen i Konstakademiens ärevördiga hus i Stockholm. Först ut är en samlingsutställning med rubriken “First Drop”, en titel som ger associationer till våghalsiga militära operationer av typen luftlandsättningar. Deltagande konstnärer är exempelvis Olav Christopher Jenssen, Marijke van Warmerdam, Dan Wolgers, och Andreas Eriksson. Det är med andra ord såväl konstnärliga som estetiska muskler som flexas: två av verken – målnigar av Andreas Eriksson och Olav Christopher Jenssen – fyller utställningslokalen från golv till tak. Pris och format går hand i hand.

Den norska ekonomin må vara sprängfylld med oljekronor, men Stockholms konstmarknad är hetare än nattklubbarna på Ibiza. Kanske är det så man bör tolka Galleri Riis etablering i den svenska huvudstaden? Fortsättningen skall bli intressant att följa. Men skall det bli riktig fart får man nog anstränga sig att uppdatera hemsidan, där informationen om stockholmsfilialen är i stort sett obefintlig.

Adress: Rödbotorget 2, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/5 – 23/6

Anders Olofsson (text), Galleri Riis (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.