Publicerad 28 oktober 2014 Av I Konsten väljer Med 4227 Visningar

Don Brown på Christian Larsen

yoko-vii-a-p-detail-forwebsite_666Don Brown har tillbringat de senaste 17 åren med att omsorgsfullt avbilda sin fru Yoko genom skulpturer som är antingen exakt hälften eller trekvart av naturlig storlek. De vita skulpturerna utförda i akryl med en oklanderlig yta har varit Browns signum i många år. Utställningen på Christian Larsen visar dock konstnärens övergång från ett medium till ett annat, med Browns storskaliga fotografiska dokumentation av den egna skulpturala oeuvren.

Det är svårt att prata om Don Browns fotografier utan att referera till hans skulpturer som både agerar förlaga och är majoriteten av konstnärens produktion. Skulpturerna befinner sig uppenbart i en tradition av klassisk eller renässansskulptur men för även tankarna till en samtida skulpturtrend där realism möter en förvrängd skala som i Ron Muecks verk. I Don Browns skulpturer finns både ett mått av stillsamhet och unheimliche, Yoko vilar i stillsamma poser samtidigt som skalan ger ett oroande intryck. En känsla av att det är barn vi tittar på samtidigt som det tydligt är en vuxen människa.

När Don Brown förflyttar sitt motiv från tredimensionellt till tvådimensionellt perspektiv händer också något med den känsla av unheimliche som skulpturerna tidigare frammanat. Med fotografierna blir den förvrängda skalan omintetgjord och en del av verkens substans med den. Däremot lyfts andra kvaliteter fram som ett ytterligare fokus på verkens yta.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 2/10 – 8/11

Johanna Theander (text), Christian Larsen/Don Brown (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.